Bog om Danmarks første rockerkrig vinder årets Cavling-pris

Der var i alt fire nominerede projekter til årets prestigefyldte journalistpris.

Journalisterne Camilla Stockmann og Janus Køster Rasmussen vinder Dansk Journalistforbunds Cavling-pris for den dokumentariske bog ’Bullshit - fortællingen om en familie’ om Danmarks første rockerkrig mellem klubberne Hells Angels og Bullshit.

Bogen er blandt andet baseret på flere end 100 mundtlige interviews med bandemedlemmer, familier, kammerater, politifolk og pædagogisk personale.

De to journalister havde taget orlov fra deres faste job på henholdsvis Politiken og DR for at skrive bogen, som de sammenlagt har brugt cirka syv måneder – ”plus det løse” – på.

- Det er uventet, men vi er meget glade. Tak til Cavling-komiteen for den store anerkendelse, siger Janus Køster Rasmussen efter at have modtaget prisen.

De to journalister vinder blandt andet prisen for at gøre folk klogere på en rockerkrig, hvor kilder i 30 år har været tavse.

- Mod alle odds er det lykkedes jer ikke bare at komme ind i rockerborgen, men også dybt ind i privaten til en verden med tilfældig vold, omfattende druk, stoffer, ladte håndvåben der er skjult i postkasser og evige tanker om flugtveje og håbløshed, siger komiteens formand Kaare Sørensen og fortsætter:

- Kilder, der har været tavse i 30 år, har talt. Det har I fået dem til, og i dag er vi anderledes klogere. Det er sjældent set så troværdigt. I er i sandheden værdige modtagere af årets Cavling-pris.

52 indstillinger og fire nomineringer

52 projekter var indstillet til Cavling-prisen i år, og fire var nomineret.

Udover Camilla Stockmann og Janus Køster Rasmussens bog var DR's afdækning af "Meningitis-sagen" nomineret.

Derudover var Sebastian Abrahamsen og Matthias Koch Stræde fra Information nomineret for serien "Forført" og Morten Svith fra Århus Stiftstidende for "Skandalechefen".

Cavling-prisen uddeles en gang årligt i januar. Den går til "en journalist eller en gruppe af journalister i samarbejde, der i særlig grad har udvist initiativ og talent i det forløbne år", som det hedder i fundatsens paragraf 5.

Prisen består af 20.000 kroner og en statuette udført af Jørgen Rode. Statuetten forestiller Politikens legendariske chefredaktør Henrik Cavling, som var en foregangsmand inden for dansk journalistik.

1905-27 var Cavling Politikens chefredaktør. Han tredoblede oplaget fra 22.000 i 1904 til godt 75.000 i 1924.

Cavling lavede Politiken om til en nyhedsavis, som afløste de gammeldags partiaviser.

Cavling-prisen blev indstiftet 18. december 1944 i det sidste halvår af den tyske besættelse af Danmark under Anden Verdenskrig.

Facebook
Twitter