Bogserie om Kim Walls død trækkes efter byge af kritik

Forfatter og forlag blev beskyldt for at vægte profit over hensynet til familien.

Den svenske journalist Kim Wall døde om bord på Peter Madsens ubåd "UC3 Nautilus" i august. (Foto: TT News Agency © Scanpix)

Udgivelsen af en fortælling om den svenske journalist Kim Walls død bliver nu trukket tilbage efter massiv kritik.

Det oplyser stifter af Saxo.com Jørgen Balle Olesen.

- Først og fremmest vil jeg gerne sige, at vi stadig synes, at et bogformat ville være det rigtige format til at dække en sådan sag, fordi Thomas Djursing med sin unikke viden kunne give et meget mere nuanceret og mangefacetteret billede, end man kan få af fragmentariske overskrifter i dagbladene og korte tv-interviews, siger han.

- Vi vurderede måske i vores naivitet, at et format, hvor man kunne gå bag om sagens detaljer, var relevant, men vi må erkende, at serien er stødt på så stor modstand, at vi nu lægger os fladt ned og siger, at det ikke bliver nu, vi skal udgive serien.

Byge af kritik

Første afsnit af serien 'Ubådsmysteriet' udkom i forgårs, og der lå tre afsnit klar til udgivelse i de kommende tre uger, ligesom der var planer om at udgive yderligere afsnit på sigt til en pris af 39 kroner per afsnit.

Forfatteren bag serien er journalist Thomas Djursing, der har fulgt Peter Madsens arbejde i årevis og blandt andet skrevet en biografi om ham, som udkom for tre år siden.

Derfor blev han kontaktet af Saxo.com med henblik på at udgive et nyt værk, da Peter Madsen pludselig stod tiltalt for drabet på Kim Wall.

Thomas Djursings nye projekt har imidlertid ført til en byge af kritik mod både forlag og forfatter på blandt andet Saxo.coms Facebook-side.

Her er de blandt andet blevet beskyldt for at vægte profit over hensynet til Kim Walls familie, for at mangle moralsk kompas, for at udgive historien alt for tidligt og for at sælge historien om den døde journalist som underholdning.

Her er, hvad nogle af dem skriver:

Ifølge eksperter i presseetik er der god grund til at tro, at den massive kritik ikke mindst skyldes, at serien bliver markedsført og solgt på et usædvanligt tidligt tidspunkt, som ligger meget tæt på drabssagen mod Peter Madsen.

Thomas Djursing oplyser i et opslag på Facebook, at han og forlaget har truffet beslutningen i fællesskab.

- Beslutningen bunder i, at vi har mødt kritik, der især går på, at udgivelsen sker for tæt på begivenheden, og før der er faldet dom i retssagen, skriver han.

Vil afvente retssagen

Det afsnit, der nåede at udkomme, er allerede blevet fjernet fra de digitale hylder på Saxo.com.

Forlaget vil nu afvente retssagen og en dom i ubådssagen, før man vil genoverveje, om serien skal udkomme på et senere tidspunkt.

Jørgen Balle Olesen kan ikke sige noget om sandsynligheden for, at det vil ske.

- Vi tror stadig på formatet, men vi må erkende, at der under en igangværende kriminalsag har været større modstand, end vi havde ventet, siger han.

Sagen kort

  • Den 10. august stævnede Peter Madsen og den svenske journalist Kim Wall ud fra Refshaleøen i København i den hjemmebyggede ubåd "UC3 Nautilus".

  • Natten til den 11. august blev Kim Wall meldt savnet.

  • Ubåden blev fundet i Køge Bugt den 11. august. Den begyndte at synke, og Peter Madsen blev reddet i land.

  • Dagen efter blev han varetægtsfængslet.

  • Senere har Peter Madsen tilstået, at han parterede Kim Wall og smed hendes lig overbord, men han nægter sig skyldig i drab.

  • Retssagen begynder næste år.

Facebook
Twitter