Boligekspert: Velhavende forældre tvinger unge ud af storbyerne

Forældrekøb fremmer uligheden på boligmarkedet, påpeger boligeksperter og økonomer.

Forældrekøb er problematisk for boligmarkedet, ifølge boligekspert. (Foto: JEPPE MICHAEL JENSEN © Scanpix)

Når det er blevet tid til at flyve fra reden, iler velstillede forældre deres boligsøgende børn til undsætning gennem forældrekøb.

Det fremmer uligheden på boligmarkedet og presser økonomisk dårligere stillede købere ud af storbyerne, advarer Curt Liliegreen, direktør i Boligøkonomisk Videnscenter.

- Der er en tendens til, at det gør prissvingene større på boligmarkedet. Klassiske 2-mands lejligheder presses op i pris, siger Curt Liliegreen.

- Effekten er, at det fjerner unges mulighed for at komme på boligmarkedet. De bliver presset ud af byerne. Det er de rige, der her bliver begunstiget, og det giver en social skævhed, tilføjer han.

LLO: Politikerne skal på banen

Også Lejernes Landsorganisation (LLO) kan nikke genkendende til et boligmarked, der bliver presset af forældrekøb.

Ifølge LLO’s cheføkonom Jesper Larsen er forældrekøb ved brug af den såkaldte virksomhedsordning blevet gjort langt mere fordelagtig end andre finansieringsmuligheder.

Alle skatteydere finansierer denne ordning. Politikerne skal kigge kritisk på, om det virkelig er så nødvendigt, at have så store skattefordele.

Man burde i stedet allokere pengene til kommunerne, så de har mulighed for at kunne bygge flere ungdomsboliger til at løse boligmanglen, siger cheføkonomen.

Det er især finansiering gennem den såkaldte virksomhedsordning, der er populær blandt de købestærke forældre.

Her bliver forældrene skattemæssigt sidestillet med andre private virksomheder, på trods af deres eneste ’kunder i biksen’ er deres børn.

Ejerlejligheder har gennemgået en stor prisudvikling i løbet af de sidste 24 år.
Facebook
Twitter