Boliggæld sender ældre i RKI

Ældre i landområderne er de helt store tabere på boligmarkedet. I 2014 endte næsten tyve gange så mange ældre i RKI, som i 2010, fordi de ikke kunne betale deres boliglån.

Antallet af ældre der kommer i RKI, fordi de ikke kan betale deres boliglån er steget fra 21 til 411 på fire år, viser nye tal, som DR har fået trukket.

Og det er særligt ældre i landområderne, der må opgive at betale deres boliglån.

- Der er sket en voldsom vækst, fortæller Frank Papsø, der er direktør for analyse i Experian, der har trukket tallene ud fra RKI's register for DR. Særligt slemt ser det ud i Region Sjælland.

Landdistrikterne hårdt ramt

Mange ældre tog før finanskrisen de såkaldte nedsparingslån, der udløber i disse år, og det er en stærkt medvirkende årsag til, at langt flere ældre nu kommer i RKI.

- Generelt set er der ikke et problem med at de afdragsfrie lån udløber, men isoleret for de ældre i landområderne kan der være et problem med at betale. Problemet er jo, at man hverken kan betale for sit lån som pensionist eller kan få boligen solgt i landdistrikterne, som mange nok havde regnet med, siger Karsten Beltoft, direktør i Realkreditforeningen.

Flere vil komme i RKI

Frank Papsø vurderer, at der vil komme endnu flere ældre i RKI pga. realkreditten frem mod 2017, hvilket Karsten Beltoft også kalder sandsynligt.

Karsten Beltoft mener dog ikke, at realkreditinstitutterne har en forpligtigelse til at hjælpe de ældre, der hverken kan betale deres boliggæld eller sælge deres hus.

- Der er givetvis mange flere, der ikke er endt i RKI, fordi realkreditinstituttet har været hjælpsomme og tålmodige med at få boligen solgt, siger han og fortsætter:

- Men på et eller andet tidspunkt bliver man nødt til at afslutte det, og så ender det typisk med tvangsauktion.