Boligmangel kan få studerende til at falde fra

Boligpresset har ifølge boligorganisation aldrig været større, og det kan have store konsekvenser for kommende studerende.

Hvis du er blandt de kommende studerende, der er i bolignød, så forsøg gennem dine netværk på sociale medier, lyder rådet fra boligorganisation. (Foto: © Simon Læssøe, Scanpix)

I går fik tusindvis af kommende studerende svar på, om de skal begynde på en videregående uddannelse, og for mange går den vilde boligjagt nu ind på et hårdt prøvet boligmarked.

Ifølge Rasmus Okholm-Hansen, indstillingschef hos CIU (Centralindstillingsudvalget), der fordeler studieboliger i København, har presset aldrig været større, og der er langt flere boligsøgende end boliger.

- De kommende studerende møder et boligmarked i en svær situation, så mange må overveje, om de kan overnatte hos nogen, til de forhåbentlig bliver mere heldige og finder noget, siger han.

Hos CIU oplever de ligeledes, at de nye studieboliger, der opføres for at lette trykket på boligmarkedet, er for dyre for de studerende, og så kommer de frustreret til CIU.

- Vi oplever desperate studerende, der har fået en studiebolig, men har brugt alt, hvad de havde af kassekredit og andet, og vi er sidste stop, inden de opgiver studierne og tager hjem, hvor de kom fra - med en stor gæld, siger Rasmus Okholm-Hansen.

Socialt netværk er afgørende

Tilde Mette Juul, ph.d.-studerende og uddannelsesforsker ved Center for Ungdomsforskning på Aalborg Universitet, er enig i, at det kan have store konsekvenser for unge studerende, hvis de ikke har en tryg base, når de påbegynder deres nye studie.

For en ny tilværelse som studerende kræver en masse energi, både fagligt og socialt, og derfor kan det være drænende også at skulle bruge ressourcer på at surfe på sofaer den første tid, hvis man ikke finder en bolig.

- Det kan være afgørende for, om man falder fra, hvis man ikke har overskud til at deltage i aktiviteterne på studiet, siger hun.

- Derudover er det vigtigt at have et sted, hvor man kan trække sig tilbage og være sig selv.

Det sociale netværk er ifølge Tilde Mette Juul helt fra begyndelsen væsentlig for, om man trives som studerende. Derfor er det vigtigt at have baglandet i orden, inden man kan involvere sig i nye bekendtskaber.

- Det er en usikker proces at starte nyt studie, så det er vigtigt, man har nogle på studiet, der støtter en, og nogle, man kan dele frustrationerne med og sparre med, siger hun.

Råd til boligsøgningen

  • Hvis du har den mindste anelse om, at du bliver optaget på dit søgte studie, så læg tråde ud i dit netværk, så folk kan hjælpe dig med boligsøgningen.

  • Brug de sociale medier til at annoncere for din bolig - gør det på en humoristisk måde, så folk får lyst til at dele opslaget

  • Hvis et boligtilbud ser ud til at være for godt til at være sandt - så er det det nok

Kilde: Studenterguiden og CIU