Boligøkonom: Nyt boligudspil kommer ældre mennesker til gode

Det er i stedet særligt unge mennesker, der har optaget et stor lån, der kommer til at lide under nedskæringen i rentefradraget.

- Det kommer især ældre mennesker til gode, da de har et stort boligforbrug i forhold til deres behov og ikke har så meget gæld, siger boligøkonom om regeringen forslag til et nyt boligskattesystem. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen © Scanpix)

Hvis du skylder meget i din bolig, kommer du til at betale en høj pris, hvis regeringen kan blive enige med partierne Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og De Radikale om et nyt boligskattesystem.

Det vurderer Morten Skak, der er boligøkonom ved Syddansk Universitet, efter DR Nyheder her til aften kan fortælle, at regeringen blandt andet foreslår at skære i rentefradraget med fem procentpoint mod 2025 for at finansiere lettelsen til boligejerne.

- Det kommer især ældre mennesker til gode, da de har et stort boligforbrug i forhold til deres behov og ikke har så meget gæld, siger Morten Skat og fortsætter:

- Forslaget vil til gengæld gå ud over unge mennesker og husholdninger med børn, som typisk har en stor rentebyrde, fordi de har optaget meget gæld, siger han.

Med boligudspillet, der blev fremlagt sidste år af den nye trekløveregering, vil man sikre, at alle boligejere kommer til at betale en lige stor andel i boligskat. Reglerne lige nu er, at man på boliger på op til en værdi af 3.040.000 kroner betaler én procent i ejendomsværdiskat. Hvis værdien overstiger det, skal man betale tre procent.

Med de nye regler skal alle boligejere betale o,6 procent af ejendomsværdien, hvilket vurderes til at koste 32,2 milliarder kroner fra 2018 til 2025.

Det er dog først nu, at regeringen løfter sløret for, hvordan det skal finansieres. Ud over at skære i rentefradraget skal der komme 2,4 milliarder kroner fra råderummet - det overskud, der automatisk vil være i økonomien de kommende år - når boligskattesystemet er fuldt indfaset i 2025.