Bombeangreb, drab og brækkede ribben: Fire tidligere angreb mod Skat

Sent tirsdag aften blev en af Skattestyrelsens bygninger ramt af en eksplosion. Men det er ikke første gang, at myndigheden er udsat for angreb.

(Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson © Scanpix)

I morges vågnede Skattemyndighedernes medarbejdere til en ubehagelig besked. Skattestyrelsens bygninger i Østbanegade i København blev i aftes ramt af en eksplosion, som har forårsaget voldsomme skader på facaden.

Men det er ikke første gang, at skattemyndighederne i Danmark oplever voldsomme angreb.

Her er fire tidligere episoder fra DRs arkiv med vold og eksplosioner mod skattemyndighederne.

2003: Kanonslag i brevsprækken

Skattestyrelsens bygninger i Østbanegade i København blev ramt af en eksplosion for 16 år siden (ARKIV).

Der har før været en eksplosion ved samme bygning som ved tirsdagens eksplosion. Det skete på nøjagtig samme dato som gårsdagens eksplosion, bare 16 år tidligere - den 6. august 2003.

Dengang blev der placeret et kraftigt kanonslag ind ad brevsprækken til en metalboks i selve bygningen. Rammen omkring brevsprækken blev slynget 36 meter væk, mens selve boksen blev skubbet 12 meter ind i bygningen.

Politiet konkluderede, at det var hjemmelavet fyrværkeri, der sprængte i boksen, som tilhørte Told & Skat. Det blev karakteriseret som grove drengestreger, og der blev ikke foretaget anholdelser i sagen.

Politet oplyser til pressemødet i dag, at sagen indgår i deres undersøgelse. Politiet har talt med den mistænkte fra 2003, og han har redegjort for sin færden på gerningstidspunktet.

2006: Sprængning lavede hul i døren og knuste rude

Eksplosion ved Told & Skat på Tagensvej i København efterlod et stort hul i døren. (ARKIV)

En kraftig bombesprængning rystede onsdag nat den 8. novemeber 2006 Told & Skat på Tagensvej i København.

Eksplosionen var så kraftig, at den efterlod et hul på størrelse med en håndbold i døren, ødelagde dele af murværket og knuste en rude på første sal. Det samme skete for ruderne i to biler, der holdt parkeret tæt på Skat.

Politiets undersøgelser tydede på, at der blev brugt en væske i en sodavandsflaske til angrebet.

2007: Sikkerhedsvagt skudt på skattekontor

Vagtmanden Benny Nielsen blev skudt og dræbt i et skattecenter på Tagensvej i København (ARKIV)

Den 23. november 2007 blev en vagtmand skudt og dræbt i et skattecenter på Tagensvej i København.

Gerningsmanden var troppet op på skattecentret, hvor han truede en sagsbehandler med en pistol, fordi han var utilfreds med, at Skat gennem flere år havde forsøgt at inddrive et beløb på 318.321 kroner.

Efterfølgende rettede han sit våben mod en 57-årige sikkerhedsvagt og affyrede et dræbende skud.

Gerningsmanden fik 14 års fængsel for drabet.

2017: Brækkede kæben og flere ribben

To mænd blev dømt for et særdeles groft overfald på en 38-årig, kvindelig medarbejder hos Skat (Foto: Sarah Christine Nørgaard/Scanpix 2018). (Foto: Sarah Christine Nørgaard © Scanpix)

En ansat i Skat blev den 13. marts 2017 overfaldet uden for sit hjem i Silkeborg om morgenen. Den kvindelige ansatte i Skat brækkede blandt andet kæben og flere ribben.

En 37-årig erhvervsdrivende mand fra København havde bestilt et tæskehold til at overfalde medarbejderen, fordi han var vred over, at hans transportfirma blev undersøgt af Skat.

Derfor betalte han sin bror og en anden mand 50.000 kroner for at tage til Jylland og overfalde den ansatte, som skulle have lussinger og "sættes op mod en mur".

Bagmanden blev idømt tre og et halvt års fængsel for at bestille overfaldet. De to mænd, der udførte overfaldet, fik henholdsvis tre år og 11 måneders fængsel og tre års fængsel.