Bommene kommer op: 'Behovet for permanent grænsekontrol er blevet mindre'

Regeringen har besluttet at tilpasse grænsekontrollen.

Politiets strategi ved grænserne justeres. (Arkivfoto) (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Fra i dag overgår grænsekontrollen ved de danske grænser til at være "tilpasset" fra "fuld". Det betyder, at den bliver periodevis og stikprøvebaseret.

Det skriver Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

Politiet oplyser, at det er regeringens beslutning.

- Politiet forventer, at den tilpassede grænsekontrol vil give en smidigere afvikling og dermed en kortere ventetid for rejsende ind i Danmark, lyder det.

Det betyder dermed, at politiet "snarest muligt" vil åbne alle grænseovergange i Sønderjylland.

- Covid-19-indsatsen i de internationale lufthavne vil i forhold til ankomster fra åbne lande i Schengen-området, også basere sig på stikprøvevis kontrol, men også her spiller det aktuelle efterretningsbillede, de lokale forhold og trafikmønstre en rolle i grænsekontrollen.

Nemmere for rejsende

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra justitsminister Nick Hækkerup (S). Men Socialdemokratiets retsordfører, Jeppe Bruus, fortæller, at beslutningen er truffet på bagrund af coronaudviklingen.

- Vi er i en situation, hvor vi har åbnet for rigtig mange lande i Europa, og så er behovet for den mere permanente grænsekontrol blevet mindre. Derfor overgår den til en mere periodevis kontrol, og det gør det også nemmere for alle dem, der skal krydse grænserne.

Rigspolitiet oplyser, at der fortsat vil være fuld indrejsekontrol med indrejsende fra fly, der kommer fra karantænelande.

Politikere er uenige

I den offentlige debat er det blevet diskuteret, hvorvidt det gav sundhedsmæssige mening at lukke grænserne.

Tilbage i marts understregede Sundhedssstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, at der var tale om en politisk beslutning.

- Og det er selvfølgelig noget, som vi respekterer. Men det har ikke været en vurdering og anbefaling fra vores værktøjskasse, sagde han.

Dagens nyhed har givet også reaktionerChristiansborg, hvor De Radikale og Dansk Folkeparti ikke overraskende er uenige om regeringens beslutning.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, siger, at partiet i politiforhandlingerne kræver, at grænsekontrollen gøres permanent.

Hos De Radikale mener retsordfører Kristian Hegaard derimod, at der er tale om en god nyhed.

Artiklen er klokken 20.41 blevet opdateret, efter at DR Nyheder har talt med Jeppe Bruus.