Bonnichsen: Navne kunne ende på likvideringsliste

Rigsantikvar Olaf Olsen kunne have fået seks års fængsel, hvis han var blevet opdaget under Den kolde krig, mener tidligere PET-chef.

Rigsantikvar Olaf Olsen kunne have fået seks års fængsel, hvis han var blevet opdaget under Den kolde krig, mener tidligere PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen.

Det kunne have fået fatale konsekvenser, at tidligere rigsarkivar Olaf Olsen udarbejdede en liste med 500 fremtrædende danske kunstnere og professorer, som han gav videre til KGB.

Sådan lyder det fra tidligere operativ chef for PET Hans Jørgen Bonnichsen.

- Man får en liste med information om personer, som man kan bruge meget, for eksempel til at hverve som spioner. Men ultimativt kunne disse personer også ende på en internerings- eller likvideringsliste, hvis det kom til en invasion fra kommunisterne, siger Bonnichsen til DR Nyheder.

Frygtede invation

Og det var en prekær tid at gøre den slags i, lyder det.

- Der er ingen tvivl om, at man skal sætte det i relation til tiden. Det var lige efter blokaden i Berlin og kuppet i Tjekkoslovakiet. Dengang troede Danmark jo, at man stod over for en invasion fra kommunisterne i Sovjet, siger den tidligere PET-chef.

Mild spionparagraf

Hvis man havde rejst tiltale mod Oluf Olsen den gang, ville han være tiltalt for den milde spionparagraf, der kan give op til seks års fængsel, lyder vurderingen fra Bonnichsen.

Den milde spionparagraf handler om, at man har hjulpet fremmed efterretningstjeneste til at operere i Danmark.