Bonnichsen om Scharfs afgang: Statsministeren trak stikket

Da statsministeren ikke ville svare på, om hun havde tillid til Scharf, var der ingen vej tilbage for den nu afgående PET-chef, vurderer Bonnichsen.

Hans Jørgen Bonnichsen, der er tidligere operativ chef for PET, har aldrig set noget lignende, siger han i sag om Jakob Scharfs afgang. (© DR)

Der var ingen vej tilbage for den nu afgående PET-chef, Jakob Scharf, da statsminister Helle Thorning-Schmidt tirsdag på sit pressemøde undlod at svare pressen på, om hun havde tillid til Shcarf.

Det mener den tidligere operative chef for PET, Hans Jørgen Bonnichsen.

- I princippet var det statsministeren, der trak stikket, da hun ikke ville svare på spørgsmålet. Ingen PET-chefer kan leve uden statsministerens tillid, så der var ingen vej tilbage, siger den tidligere PET-chef, Hans Jørgen Bonnichsen.

- Aldrig set før

Tirsdag aften meddelte PET-chef gennem syv år, Jakob Scharf, at han fratræder sin stilling fra 1. januar næste år. Afgangen kommer efter massiv kritik af PET-ledelsen fra fem tillidsmænd i Politiforbundet, der har sendt to klager til Rigspolitiet.

I den første klage skrev politifolkene, at de på grund af for eksempel dårligt arbejdsmiljø følte sig nødsaget til at afbryde enhver form for samarbejde med PET.

- Det er aldrig sket før, at man har rettet henvendelse til pressen og lækket forskellige informationer - også i forhold til hans privatliv. Jeg har aldrig set noget lignende, og det fortæller noget om, at de havde opbygget et mistillidsforhold til hinanden, siger Bonnichsen.

Udfordring at finde ny chef

Og netop det, at brevene er lækket til pressen har været yderst alvorligt for Scharf og en af grundene til, at han måtte gå af, mener Bonnichsen.

- Det er særdeles problematisk for en efterretningstjeneste at have lækager direkte i pressen, og det er noget samarbejdspartnere, udenlandske sikkerhedstjenester vil være meget fokuserede på. De vil overveje, om de fortsat kan have tillid til PET, når de leverer informationer, siger Bonnichsen.

Derfor mener han også, at det bliver en udfordring at finde en ny chef for PET.

- Men der er tradition for, at det er departementschefen, der finder en person, som pågældende kender og har tillid til, siger han.

Kalender-beskyldinger

Sagen om Jakob Scharf begyndte for alvor at rulle i medierne, da Ekstra Bladet kunne fortælle, at de fem tillidsmænd i PET mente, at Jakob Scharf ulovligt havde kigget i Pia Kjærsgaards kalender.

Det skulle han ifølge dem have gjort i et forsøg på at sikre, at retsudvalget skulle besøge Christiania på et tidspunkt, hvor Pia Kjærsgaard ville være forhindret i at deltage for at spare penge på PET-vagter.

Jakob Scharf har på sin side afvist, at han 'skulle have tiltvunget sig adgang til oplysninger eller have misbrugt oplysninger til uvedkommende formål'