Terrorsagen

Bonnichsen om terrorsag: En meget svær bevisbyrde at løfte

Man skal næsten ind i de tiltaltes hoveder for at bevise, at de var klar over, at Omar El-Hussein ville begå terror, siger tidligere PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen.

Tidligere operativ chef i PET Hans Jørgen Bonnichsen er ikke overrasket over, at de fire tiltalte blev frifundet for medvirken til terror. (Foto: Dr © (c) DR)

Fire mænd, der var tiltalt for at have hjulpet Omar El-Hussein forud for terrorangrebet mod synagogen i Krystalgade i februar sidste år, blev i dag frifundet for tiltalen om medvirken til terror.

Et enigt nævningeting i Københavns Byret mente nemlig ikke, at det var bevist, at de tiltalte vidste, at Omar El-Hussein havde til hensigt at begå terror, og derfor blev de med retsformand Marianne Madsens ord "fuldstændig frifundet" for medvirken til terror.

Afgørelsen overrasker ikke tidligere operativ chef i Politiets Efterretningstjeneste (PET) Hans Jørgen Bonnichsen:

- Som fagmand har jeg ikke været et øjeblik i tvivl om, at det var en meget svær opgave for anklagemyndigheden at løfte, siger han.

Meget små aktiviteter

Sagens anklager, Bo Bjerregaard, sagde efter dagens kendelse, at han var overrasket over frifindelsen, og at anklagemyndigheden nu skal hjem og vurdere, om sagen skal ankes.

Hans Jørgen Bonnichsen vurderer det som sandsynligt, at anklagemyndigheden vil anke til landsretten, men han pointerer samtidig, at det kan blive meget svært at få omstødt byrettens afgørelse.

- Det kræver, at man kan bevise, at de gennem råd, dåd eller tilskyndelse faktisk har medvirket til, at drabet fandt sted ved den jødiske synagoge. Hvis man kigger særskilt på de her enkelte hændelser, så er det meget små aktiviteter, de har lagt for dagen, siger den tidligere operative chef i PET og fortsætter:

- Du skal nærmest ind i de pågældende personers hoveder for at finde ud af, hvad der rører sig i dem, hvad de vidste om det, og om der var nogen som helst sandsynlighed for, at de kunne forudse det her. Og det er meget svært at bevise.

En rigtig beslutning at rejse tiltale

Men på trods af, at anklagemyndigheden har lidt et nederlag i dag, mener Hans Jørgen Bonnichsen, at det var den rigtige beslutning at rejse tiltale.

- Det er meget vigtigt af hensyn til sager i fremtiden, at man ved, hvad retten lægger vægt på, sådan så man kan tilrettelægge sin efterforskning i fremtidige sager om medvirken til terror, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Anklagemyndigheden har nu 14 dage til at beslutte, om sagen skal ankes.

Facebook
Twitter