Bonnichsen: PET har handlet helt normalt

Der er intet usædvanligt i, at Politiets Efterretningstjeneste forsøger at hverve en 22-årig mand som hemmelig agent, og så derefter anholder ham, da han afslår, vurderer tidligere PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen.

Tidligere PET-chef, Hans Jørgen Bonnichsen, mener ikke, der er noget usædvanligt i PET's metoder i denne sag.(Arkivfoto)

Det er helt normalt, at Politiets Efterretningstjeneste, PET, forsøger at lokke en ung mand med taxakørekort og visum til konen, hvis han vil arbejde som hemmelig agent for PET.

Det siger tidligere PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen, efter at båndoptagelser som Politiken er kommet i besiddelse af, indikerer, at PET har forsøgt at hverve den 22-årige mand, der i går blev fængslet for at opfordre til bortførelse af danskere i udlandet.

- Hvervning af agenter er et af PETs allervigtigste og stærkeste redskaber for at forhindre terror, siger Bonnichsen til Radioavisen.

Årsagen er, ifølge Bonnichsen, at de kredse, man forsøger at infiltrere, er ekstremt sikkerhedsbevidste. Og så slår traditionelle efterretningsmetoder ikke til, siger Bonnichsen.

Stor fare

Den 22-årige blev blev angiveligt tilbudt taxakørekort og et hurtigt visum til hans 19-årige, tyrkiske kone. Og så ville politiet se gennem fingre med kriminelle handlinger som sort arbejde og hashsalg.

Men heller ikke det, er der noget usædvanligt i, vurderer Hans Jørgen Bonnicsen.

- Det er forbundet med risiko for liv og lemmer, derfor tilbyder man altid en eller anden form for kompensation. Men en kriminel handling kan man ikke på forhånd erklære for straffri, det er i sidste ende domstolenes vurdering, siger han.

Opfordring sket sidenhen

Bonnichsen kan godt se, at det ser underligt ud, at manden bliver anholdt, bare to dage efter at han har afslået at samarbejde med PET.

Men han mener ikke, at det nødvendigvis betyder, at PET har været villig til at se gennem fingrene med, at den 22-årige opfordrede til kidnapning af danskere.

- Man kan selvfølgelig tolke det negativt, hvis man vil det. Men jeg mener, at det er mere sandsynligt, at der er sket aktiviteter fra den 22-åriges side i løbet af de to dage, som for eksempel den direkte opfordring til kidnapning, siger Bonnichsen.

Den 22-årige mand med tyrkisk baggrund blev i går fængslet 14 dage i isolation.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:532a6c67a11f9d09b43e0787