Boom i fedtsugninger og brystoperationer inden bikinisæsonen

Antallet af danskere, der får lavet fedtsugninger og større bryster, har aldrig været højere – og særligt op til sommeren er det populært. Udviklingen bekymrer forsker.

Vi får lavet kosmetiske fedtsugninger og brystoperationer som aldrig før, viser tal fra Statens Serum Institut. (Foto: S. Steinach / Ben Welsh © Scanpix)

Dellerne på maven skal væk og brysterne skal laves større.

Vi får lavet kosmetiske fedtsugninger og brystoperationer som aldrig før.

- Hvis man synes, man har nogle ridebukselår, så ville ens mor eller mormor måske have accepteret det, men det gør man ikke selv, forklarer plastikkirurg på privathospitalet Aleris-Hamlet, Bo Jønsson.

Sidste år valgte 1.756 kvinder at få brysterne løftet eller lavet større og 697 danskere betalte selv for en fedtsugning på mave, balder eller lår. Det er det højeste antal nogensinde, viser tal fra Statens Serum Institut.

Under kniven før bikinisæson

Særligt i tiden op til danskerne skal hoppe i badetøjet har plastikkirurgerne travlt.

Større privatklinikker som Nygart, Hovedstadens Plastikkirurgi, N'age, Qura og privathospitalet Aleris-Hamlet oplever i hvert fald alle en øget efterspørgsel på skønhedsoperationerne op til sommerferien.

Aleris-Hamlet er blandt de privathospitaler, der laver flest fedtsugninger på danskerne, og en tredjedel af alle deres fedtsugninger sker i april og maj måned.

- Vi oplever paradoksalt nok, at folk forespørger fedtsugninger lige før sommerferien, selvom vi anbefaler, at man får fedtsugning om vinteren, fordi man skal bruge bandage, så er det altså nu, vi ser, at folk de søger, siger plastikkirurg Bo Jønsson.

Bekymrende udvikling

Men fjernet fedt hjælper kun på humøret ikke på sundheden, understreger plastikkirurgen.

- Det er ikke sundhedsfremmende, men det kan være mentalt fremmende, således at man får det lidt bedre med sig selv, hvis den delle kommer væk, siger Bo Jønsson.

Eksplosionen i skønhedsoperationer bekymrer overlæge og fedme-forsker Ole Lander Svendsen fra Bispebjerg Hospital, der har forsket i fedme i mere end 20 år.

- Man bør have i baghovedet, når man gerne vil være smuk til badesæsonen, at det kan skade ens helbred på lang sigt, siger han, og forklarer videre:

- Hvis man fjerner fedtcellerne fra underhuden, så skal fedtcellerne et andet sted hen. Så vil det lagre sig i bughulen og måske på indersiden af karrerne og give åreforkalkning og sukkersyge.

Udtryk for kropsfiksering

Sundhedsstyrelsen oplyser til DR Nyheder, at hverken indberetninger eller tilsynet med kosmetiske klinikker vidner om en stigning i problemer med fedtsugninger.

- Fedtsugning er ikke en erstatning for hverken motion eller vægttab, men nok et udtryk for den generelle kropsfiksering der er i samfundet, siger chef for Tilsyn og Patientsikkerhed, Anne Mette Dons.

Se mere om fedtsugninger i TV Avisen kl. 21.30

Facebook
Twitter