Bor du bag ruder med to eller tre lag glas: Det kan påvirke både humør, pengepung og sundhed

Nyt forskningsprojekt har afsløret overraskende ulemper ved tykke vinduer af energiglas.

Et nyt forskningsprojekt afslører, at der ingen gevinst er ved at bruge energiruder med tre lag glas (Modelfoto). (Foto: © Andreas Beck, Scanpix)

Bor du i et ældre byggeri, bør du måske ikke skæve misundeligt til naboens vinduer af topmoderne trelags-energiglas.

Resultaterne fra et nyt forskningsprojekt viser nemlig, at der kan være en lang række fordele ved at nøjes med at bo bag to- frem for tre-lags glasruder. Endda også energimæssigt.

Det forklarer projektlederen, der har stået i spidsen for et hold af forskere fra blandt andet Aalborg Universitet København, Danmarks Tekniske Universitet og Region Hovedstaden.

- Undersøgelsen er et stort vink med en vognstang om, at der ikke altid er god samfundsøkonomi i at bruge tre lag glas. Målingerne bekræfter tydeligt, at der er stor forskel på to- og tre-lags glas og der er ikke en målbar energibesparelse ved tre-lags glas, siger Carlo Volf, arkitekt og projektleder hos Region Hovedstaden, der har samarbejdet med flere universiteter om projektet, der har modtaget støtte fra Dansk Energis udviklingsprogram, Elforsk.

Skiftede vinduer i Haderslev

Forskerne installerede henholdsvis tre-lags energiruder og to-lags jernfattige vinduer i to identiske boligblokke i et etagebyggeri i Haderslev.

Energiruder med tre lag glas er førstevalget i de fleste nye byggerier, fordi bygningsreglementet stiller store krav til energiforbruget.

Men lejlighederne bag de moderne vinduer med tre lag glas fik ingen gevinst i energiforbruget i forhold til naboerne, der boede bag to lag glas. De gik også glip af en lang række helbredsmæssige fordele.

- Resultaterne af dette projekt bekræfter, at glaskvalitet ikke kun har indvirkning på dagslys og energiforbrug, men også på sundhedsmæssige forhold, konkluderer forskerne i rapporten.

Boligblokken i Haderslev, hvor beboerne testede de to slags vinduer. Foto: Projektgruppen.

På den baggrund anbefaler de, at man i Danmark bruger to-lags jernfattigt glas for fremtiden, fordi tre-lags vinduerne faktisk er en ulempe for samfundsøkonomien.

- Overraskende nok selv når de energimæssige resultater indgår i vurderingen, og selv i boliger med relativt store glaspartier, skriver forskerne.

Sollys betyder D-vitamin

Projektleder Carlo Volf forklarer, at det hele handler om, hvor meget sollys glasset slipper igennem og dermed hvor meget D-vitamin huden kan producere.

- Hovedparten af alle glastyper transmitterer for lidt af den type lys, der omdannes til D-vitamin i huden. Men to-lags jernfattigt glas transmitterer nok til at kunne gøre det. Almindeligt tre-lags glas transmitterer nul procent af den rette slags UVB-lys, forklarer Carlo Volf.

Ifølge et skøn i rapporten koster mangel på D-vitamin og medfølgende sygdomme cirka 18 milliarder kroner årligt.

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen ser nu nærmere på forskningsprojektet.

OPDATERING: Siden rapporten blev udgivet, har gruppen bag projektet oplevet, at resultaterne har rejst mange spørgsmål.

Derfor har gruppen i februar 2020 udsendt en fællesudtalelse.

Her nuancerer de flere af resultaterne og pointerer, at der er brug for mere forskning på området.

Du kan downloade og læse hele udtalelsen herunder.

Fællesudtalelse