Borger efter fyrværkeri-ballade på Nørrebro: 'Mine børn bliver bange - vi er i vildrede'

Jeg har lyst til at flygte fra det, siger beboer på Nørrebro.

Der skal meget til for alvor at ryste borgereNørrebro, men torsdag aften var usædvanlig voldsom.

Videoer fra den københavnske bydel viser, at unge mennesker hensynsløst skyder med fyrværkeri mod busser, taxaer og tilfældigt forbipasserende personer.

Se en video fra torsdag aften på Den Røde Plads øverst i artiklen.

Flere borgere fortæller, at der i hele december har været godt gang i gaden, men 2. juledag var den foreløbige kulmination.

- Der var en masse larm, og det er jo ikke så usædvanligt herude. Heller ikke med fyrværkeri. Men der var usædvanligt meget i går i forhold til, hvad der plejer at være, siger Anita Strandsbjerg, der bor lige ved Den Røde Plads, hvor meget af balladen er foregået.

Der har tidligere været kritik af politiets manglende tilstedeværelse i forbindelse med ballade af den karakter, men sådan oplever Nørrebro-beboeren det ikke længere.

- Politiet er blevet bedre til at komme herud. Efter bandeskyderierne er de meget opmærksomme, og jeg tror, det virker forebyggende, siger Anita Strandsbjerg, der til daglig arbejder i verdenssundhedsorganisationen WHO.

I videoen herunder fortæller Anita Strandsbjerg mere om sine oplevelser:

Bagagerum fyldt med fyrværkeri

Andre borgere har en lidt anden opfattelse af politiet og deres aftryk på den aktuelle ballade. En kvinde, der ønsker at være anonym, fortæller om telefonsamtaler med Københavns Politi, hvor betjentene virker magtesløse.

- Jeg har foretaget adskillige opkald til politiet, som føler sig magtesløse med den gældende lovgivning og siger til os, at det kun vil blive værre i løbet af den næste uge, og at de intet kan stille op, fortæller kvinden.

Hun observerede i går, at der ankom flere biler i området, som havde bagagerummet fyldt med fyrværkeri, der blev delt ud på gaden. Hun vurderer, at nogle af de unge, der tog imod fyrværkeriet, var helt ned til 10 år gamle.

- De affyrer fyrværkeri imod hinanden, forbipasserende og bilister. Vi så, hvordan forbipasserende forsøgte at forskanse sig i en døråbning, bussen blev beskudt, og vores vinduer bliver ramt.

- De seneste aftener er forløbet med bange og grædende børn. Vi er i vildrede. Jeg har lyst til at flygte fra det, men det her er vores hjem, som jeg også gerne vil passe på, og vi har ikke andre steder vi kan tage hen, fortæller kvinden.

Ifølge Københavns Politi var de massivt til stede på Nørrebro torsdag aften - særligt omkring Nørrebrogade og Den Røde Plads.

Vagtchef Henrik Stormer fortæller, at politiet har registreret grupper på op til 30 unge mennesker, som driver rundt i kvarteret.

- Vi har haft fat i nogle grupper, men det er ikke muligt at lægge os fast på, hvem der har gjort hvad, og hvem der har skudt hvornår. Så det er alene en konstatering. Og ingen er sigtet for anvendelse af fyrværkeri, siger Henrik Stormer.

Han kan ikke sige, om der er tale om personer, der i forvejen er kendt af politiet.

- Det har jeg ikke studeret nærmere, men det er unge fra lokalområdet, fortæller han.

Københavns Politi er lige nu i gang med at se videoovervågning af episoderne fra de seneste dage igennem.

Derudover vil de personer, som politiet registrerede i går, og som er mindreårige, få besøg af politiet, som vil tage en snak med dem og deres forældre.

Farlig brug af fyrværkeri kan give op til otte års fængsel.

25 år på Nørrebro: Ret voldsomt

Peter Teglhus Hansen har boet på Nørrebro i 25 år og er derfor vant til lidt af hvert. Han oplevede dog også torsdag aften som særlig voldsom.

- Jeg har min bil holdende nede på gaden, og de stod med store bomberør. Det var ret voldsomt. Jeg har boet 25 år på Nørrebro, så det gør mig ikke som sådan utryg, men det var voldsomt i går.

- De holdt bomberørene i hånden og rettede det hen ad gaden. Når man lige kommer gående og får sådan en i øjet, så er det ikke så rart, siger Peter Teglhus Hansen, der arbejder som biblioteksbetjent.

Hør Peter Teglhus Hansen, der har boet på Nørrebro i 25 år, fortælle om hans torsdag aften

Politiet opfordrer borgerne til gå uden om de unge mennesker, hvis de affyrer fyrværkeri.

- Hvis man ser nogle af de her utilpassede unge, som skyder på hinanden med bomberør, skal man lade være med at gå forbi og insistere på, at det har man ret til. Men jeg kommer ikke til at sige, at man skal holde sig inden døre, siger Henrik Stormer, der forventer mere ballade i de kommende dage:

- Det skulle undre mig, om vi har set det sidste romerlys blive fyret af på den her tid af året. Jeg kunne godt forestille mig, at vi kommer til at tage en tur derud igen i aften, siger han.

Movia oplyser, at de er i dialog med politiet og deres busoperatører om fyrværkeriet på Nørrebro, men at der foreløbig ikke er planlagt ændringer af busruter.

- I det omfang, det bliver nødvendigt at ændre ruterne, gør vi naturligvis det, skriver kommunikationsdirektør Camilla Struckmann.

Socialborgmester i Københavns Kommune Mia Nygaard (R) skriver om fyrværkeri-balladen i en sms til DR Nyheder:

- Det er på alle måder helt uacceptabelt. Og nogle skal vist have talt et alvors ord med de unge mennesker.

Ifølge Århus Stiftstidende er der også problemer med affyring af fyrværkeri i Aarhus-bydelen Viby. Her blev brandfolk i går beskudt, da de var rykket ud til en mindre brand.