Borgere: Embedsmænd har magten i kommunerne

Embedsmændene har magten i kommunerne. Det viser en stor undersøgelse, som Fyens Stiftstidende har gennemført.

(© DR)

Kun 10 procent af formændene for forældrebestyrelserne på de fynske folkeskoler og syv procent af formændene for lokalrådene på Fyn mener, at kommunalpolitikerne har størst indflydelse på skolepolitikken og udviklingen af lokalsamfundene.

I stedet peger formændene på, at embedsmændene har magten eller deler den ligeligt med politikerne.

Det viser en stor undersøgelse, som Fyens Stiftstidende har gennemført, og få måneder før kommunalvalget giver undersøgelsen dybe panderynker hos formanden for Kommunernes Landsforening, borgmester Erik Nielsen (S) fra Rødovre.

Opsigtsvækkende undersøgelse

- Undersøgelsen er så opsigtsvækkende, at vi bliver nødt til at forholde os til den. Det er uholdbart, hvis borgerne i så stort omfang har en oplevelse af, at embedsmændene bestemmer. Det kan gå ud over lysten til at stemme, siger KL-formanden til Fyens Stiftstidende.

Også kommunalforsker Ulrik Kjær fra Syddansk Universitet mener, at undersøgelsen er meget opsigtsvækkende. Han siger til avisen:

- Den bør tages alvorligt og give genlyd. Det skal være sådan, at borgerne oplever, at det er politikerne, der bestemmer. Det er jo dem, vi har valgt til at repræsentere os.

Kommunalreform del af forklaring

Kommunalforskeren vil ikke bedømme, om formændene for skoler og lokalråd på Fyn har ret i deres vurdering af, at embedsmændene i kommunerne sidder tungt på magten.

- Det afgørende er, at borgere - og endda engagerede borgere - har den opfattelse af magten, siger Ulrik Kjær.

Han mener, at kommunalreformen, der i 2007 kraftigt reducerede antallet af kommuner, er en del af forklaringen på oplevelsen af politikernes indflydelse.

Over halvdelen af de fynske formænd for skolebestyrelser og lokalråd har deltaget i Fyens Stiftstidendes undersøgelse.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter