Borgere lover Thisted Kommune at lave flere børn og redder 17 skoler og børnehaver

Beboere i landsbyer i Thisted Kommune skal lave flere børn. Så slipper kommunen for at lukke børnehaver og skoler.

Landsbyboere omkring Thisted har nu indgået en aftale med kommunen om at lave flere børn. (© Colourbox)

Forældre i Thy kan nu redde en række lukningstruede skoler og børnehaver ved at tage en tur under dynerne.

Det står klart, efter at kommunalbestyrelsen i Thisted Kommune tirsdag aften besluttede, at der skal indgåes en række partnerskabsaftaler mellem kommunen og en håndfuld landsbyer, hvor skoler og børnehaver stod til at blive lukket.

Aftalen betyder, at kommunen forpligter sig til bevare institutionerne i cirka 4 år, og borgerne forpligter sig samtidig til at lave nogle flere børn. Men også borgerforeninger, ejendomsmæglere og banker er med i aftalen.

Tidligere på måneden meldte forvaltningen i Thisted Kommune ud, at et stort antal skoler og børnehavner var lukningstruede, fordi børnetallet i kommunen er stærkt faldende.

Sværere at lokke børnefamilier til

Men det ville politikerne ikke acceptere, og Socialdemokraterne i byrådet i Thisted Kommune kom med forslaget om, at kommunen skulle lave aftaler med landsbyerne om at producere flere børn.

Analysen var, at hvis skolerne og børnehaverne lukkede, ville det blive sværere at få børnefamilier til kommunen. Nogle familier vil også flytte væk fra de områder, hvor deres børn ikke kunne gå i skole.

Tirsdag aften blev forslaget så til virkelighed efter et kommunalbestyrelsesmøde i Thisted Kommunes byråd.

S: Forældre skal vende udviklingen

- Når vi taler partnerskabsaftaler handler det om, at vi i samarbejde med mange aktører i lokalsamfundet skal bygge energi op. Det er et samarbejde og ikke bare mellem forældrene. Vi skal have vendt udviklingen med faldende børnetal, siger Socialdemokraternes gruppeformand i Thisted byråd, Ulla Vestergaard, til DR Nyheder.

Hun understreger, at forældrene har sagt, at hvis politikerne giver dem rum og ro i en given periode, vil de være med til aktivt prøve at at vende udviklingen med fraflytning i kommunen.

- De har mange gode ideer til, hvordan sådan en partnerskabsaftale kan udføres. Alle ideerne skal forenes i aftalerne, og det er vigtigt at sige, at de er forskellige fra område til område, siger Ulla Vestergaard.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk