Borgere skal testes to gange om ugen

Hvis samfundet skal åbnes, skal der testes mere, siger sundhedsministeren.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og flere andre ministre holder doorstep, efter der er lavet aftale med KL og Danske Regioner om flere test. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Flere danskere skal enten have en pind i næsen eller i halsen, hvis for eksempel de ældste elever skal tilbage på skolebænken.

Regeringen har indgået en aftale med Kommunernes Landsforening og Danske Regioner om, at flere borgere og elever skal testes to gange om ugen.

Det vil enten være pcr-test eller hurtigtest, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

- Det er en samfundskontrakt, hvor vi kræver, at der er test to gange om ugen. Det kræver noget af den enkelte borger, den enkelte arbejdsgiver og selvfølgelig af os. Og det er det, vi har planlagt med KL og Danske Regioner.

Ministeren håber på en genåbning 1. marts, men afventer beregninger fra sundhedseksperter og økonomer, før han kommer med en endelig dato.

For at få flere til at blive testet er der desuden indkøbt ti millioner lyntest, som kun skal et par centimeter op i næsten.

Det håber Magnus Heunicke kan betyde, at flere vil have lyst til at bruge dem.

- Det har mange efterlyst, og vi har færdiggjort en dansk vurdering af dem, og de er lige så præcise, og dem har vi fra dansk side nu indkøbt ti millioner af, siger han.

Justitsminister Nick Hækkerup til doorstep. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Stor opgave

Det med at teste os så mange gange er dog ikke noget, der gøres med et snuptag.

Det kommer til at tage noget tid at få stablet på benene, siger justitsminister Nick Hækkerup (S).

- Hvis vi sagde, at alle folkeskoler og ungdomsuddannelser åbner, så er det tal, jeg har set, at vi skulle op på 160.000 test om dagen, siger Nick Hækkerup.

En del af opgaven skal varetages af kommunerne, og formand for Kommunernes Landsforening Jacob Bundsgaard (S) er da heller ikke bleg for at indrømme, at det ikke bliver en nem opgave at løse.

- Det bliver en meget stor opgave, som kommunerne skal løse. Vi er tyvstartet med 0.-4. klasserne, og de erfaringer tager vi med over.

- Alle kommuner skal opbygge testkapacitet, for det kan ikke klares af de private aktører.

Jacob Bundsgaard forestiller sig, at kommunerne bliver nødt til at tænke ud af boksen, for at det kan lykkes.

- I dag er det sådan, at mange kommuner rekvirerer test hos private udbydere, og det tror jeg ikke, de kan løfte alene. Vi skal have hyret ledige ind fra jobcentre, og vi skal i det hele taget tænke rigtig kreativt for at få tilstrækkelig med kapacitet, siger formand Jacob Bundsgaard.

Professor: Test er et effektivt værktøj

Professor ved Københavns Universitet Allan Randrup Thomsen kalder en omfattende teststrategi et 'supervåben'.

- Testning to gange om ugen er et meget effektivt værktøj, hvis man ruller det ud over hele befolkningen, siger Allan Randrup Thomsen.

Han fortæller, at der er lavet beregninger på amerikanske universiteter, der viste, at de kunne åbne, hvis alle lod sig teste minimum to gange om ugen.

Men for at strategien skal virke, skal der skrues kraftigt op for antallet af steder, man kan blive testet.

- De skal være tættere på, hvor folk er. Folks tærskel til at blive testet ændrer sig, hvis der er længere til at blive testet. Men hvis det var mig, ville jeg prioritere, hvem der skal testes, før det hele er oppe at stå.

- Jeg tror, de fleste vil lade sig teste, hvis det er forudsætningen for, at vi åbner.

Og så vil det også hjælpe, at vatpindene ikke skal så langt op i næsen.

- Jeg tror også, at det vil hjælpe at gå over til de her testkit, der er mindre ubehagelige, siger han.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter