Borgerforslag mod omskæring får grønt lys: Folketinget skal stemme

Forening forventer omskæringsforbud kommer på dagsordenen ved folketingsåbning.

Det forventes, at Folketinget skal stemme om et forbud mod omskæring af børn under 18 i forbindelse med åbningsugen i begyndelsen af oktober. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Folketingets Lovsekretariat har netop indstillet, at borgerforslaget om indførelse af mindstealder for omskæring af raske børn kan fremsættes i folketingssalen.

Konklusionen lyder, at et eventuelt forbud mod omskæring af drenge under en bestemt alder er inden for grundlovens rammer.

- Det er således muligt for lovgivningsmagten – hvis der måtte være et politisk ønske herom – inden for rammerne af grundlovens § 67 at indføre et forbud mod omskæring af drenge under en bestemt alder, skriver Folketingets Lovsekretariat i sin indstilling til borgerforslaget.

Glæde hos borgerforslagets skabere

Det grønne lys vækker glæde hos Intact Denmark - Foreningen mod Børneomskæring, der står bag borgerforslaget.

- Det er vi glade for. Det er et lille stykke danmarks- og verdenshistorie, at vi nu er klar til at tage dette skridt, siger Lena Nyhus, forkvinde for Intact Denmark - Foreningen mod Børneomskæring.

Vurdering i forhold til grundlov

Borgerforslaget blev fremsat i februar og opnåede i sommerens løb de påkrævede 50.000 støtter. Folketingets Administration besluttede, at forslagets forhold til grundlovens paragraf 67 om religionsfrihed krævede en nærmere vurdering.

En vurdering, der altså har resulteret i grønt lys til en afstemning i folketingssalen.

- Vi forventer, at beslutningsforslaget bliver fremsat i forbindelse med Folketingets åbningsuge i oktober og førstebehandlet i løbet af november, siger Lena Nyhus.

Politiske ordførere skal fremsætte forslag

Som hovedregel er det politiske ordførere fra partier, der støtter ordningen om borgerforslag, der skal fremsætte forslaget. Ordningen er vedtaget af alle partier i Folketinget.

Både SF og Enhedslisten går ind for en mindstealder for omskæring af drenge. Intact Denmark ved endnu ikke, hvilket parti der skal fremføre borgerforslaget.