Borgerlisten vandt - men socialdemokrat skal lede Bornholm

Borgerlisten blev den store vinder af det bornholmske regiosvalg, og listens leder, Bjarne Kristiansen, fik masser af personlige stemmer. Alligevel får Bornholm socialdemokraten Thomas Thors som ny borgmester.

Kristelig Folkeparti - 1mandat

SF - 1 mandat

Venstre - 8 mandater

Socialdemokratiet - 8mandater

Borgerlisten - 9mandater

Bornholms Borgerliste vandt det bornholmske regionsvalg, menøens nye regionsborgmester er socialdemkrat.

Enten ville eller kunne Borgerlisten ikke omsætte en flot ogoverraskende valgsejr til en borgmesterpost. På trods af at hvertredje bornholmer stemte på Borgerlisten og 6935 stemte personligtpå Borgerlistens spidskandidat, Hasles borgmester BjarneKristiansen, indgik listen i nat en aftale med socialdemokratiet,så Thomas Thors, borgmester i Rønne, bliver øens nyeborgmester.

Den aftale undrer både bornholmerne og valgforsker Roger Buch.Til DR Nyheder siger Roger Buch at Borgerlisten og BjarneKristiansen efter hans mening har skuffet vælgerne.

Tallene taler for sig selv. I opgøret om personlige stemmer fikBjarne Kristiansen flere stemmer end hans to nærmeste konkurrenter,Thomas Thors og nuværende amtsborgmester Knud Andersen (V), tilsammen.

Borgerlisten afstod fra regionsborgmesterposten

Trods ni mandater afgav Borgerlisten borgmesterposten i det nyregionsråd til Socialdemokratiet, der fik otte mandater, og ifølgeBjarne Kristiansen er det en velovervejet beslutning.

- Vi får en masse små poster i regionsrådet, og det ervigtigere, end at jeg bliver den nye borgmester, sagde BjarneKristiansen umiddelbart efter valget.

Begge spidskandidater forhandlede under fire øjne efter valgetog fandt altså frem til den overraskende beslutning.

Borgerlistens Bente Helms siger, at med støtten til Thomas Tors,som borgmester holder listen sit valgløfte om et bredt samarbejde iBornholms kommende regionsråd.

Leder i BornholmsTidende

»Hvad der er foregået i hovedet påBjarne Kristiansen, er helt ubegribeligt. «

Den opfattelse deles ikke af Bornholms Tidende, som simpelthenmener, at vælgerne blev snydt.

I avisens leder står der:

- Det er aldeles uhørt og vel aldrig før set i dansk politik aten så klar sejrherre forærer en sejr bort til en af de politikere,som kort forinden havde fået løbepas af vælgerne.

Avisen konstaterer, at det selvfølgelig er godt gjort, at ThomasThors (S) kan få Bjarne Kristiansen til at gøre sig tilregionsborgmester, men hvad der er foregået i hovedet på BjarneKristiansen, er helt ubegribeligt.

Uerfaren politikerFlere har peget på, at en årsag til at Bjarn Kristiansen harfrasagt sig borgmesterposten, kan være, at han er forholdsvisuerfaren i politik, hvorimod den kommende regionsborgmester ThomasThors er en erfaren herre.

Og ved at kræve indflydelsen - uden at kræveregionsborgmesterposten - kan Borgerlisten de kommende år læne sigop ad de erfarne socialdemokrater, og så forsøge at tage posten veddet næste kommunalvalg om tre år.

Den taktik bliver på den anden side af flere betegnet sompolitisk selvmord.

Stemmefordelingen kan ses pådr.dk/bornholm.

Kilde: DanmarksStatistik og Gyldendals Leksikon Rytterknægten 162 m.Højestepunkt:450.000 gæster besøger hvert år BornholmTurisme:Bornholm har en kyststrækning på 185 kilometerKyster:Bornholms amt er landets mest skovrige amt. Almindingen, der liggermidt på øen er Danmarks tredjestørste skovSkove:Østerlars, Olsker, Nyker og Nylars.Rundkirker:RønneStørste by:Landbrug, fiskeri, turisme og lervareindustri.Erhverv:: 587km2Areal: 44.337 personerIndbyggertal:javascript:generelpopup('http://www1.dr.dk/pubs/nyheder/html/nyheder/inline/landefakta/kort/bornholm.gif','','420','420','no','no');

Fakta omBornholm