Borgermodstand kan bremse grøn omstilling: ’Vi tænker for gammeldags’

Med dialog og borgerinddragelse kan den grønne omstilling gå hurtigere.

I dag forsinker borgerprotester mod vindmøller, højspændingsledninger eller lignende den grønne omstilling flere steder.

Derfor skal borgerne i langt højere grad inddrages, hvis den grønne omstilling skal lykkes. Det mener Kristian Borch, der er seniorforsker ved Danmarks Tekniske Universitet.

- Borgerne er en ressource og en kompetence, for de kender deres lokalområde. Hvis man inddrager borgerne, forsvinder modstanden næsten hver gang, siger han.

Det er netop sket i Sønderjylland, hvor Energinet er i gang med at bygge en ny højspændingsledning mellem Kassø og Frøslev.

I forbindelse med byggeriet af højspændingsledningen er der kommet 29 høringssvar fra i alt 387 borgere, virksomheder og institutioner. Alt sammen noget, der tager tid at behandle.

Den nye højspændingsledning mellem Kassø og Frøslev kommer til at gå lige henover Palsgård Spærs læsseplads. (Foto: Anders Davidsen - DR)

En af de virksomheder, der sendte et høringssvar, er Palsgård Spær, som kommer til at have en højspændingsledning meget tæt på virksomheden og direkte henover den plads, hvor de læsser spær på lastbiler.

- Vi skal op i højden for at læsse vores biler. Så vi var nervøse for, om vi fik lov til at gå højt nok op. Men vi har fået lov til at løfte op til 11 meter, så det er rigtig fint, siger Thomas Jonasson, der er værkfører hos Palsgård Spær i Kliplev.

Han har holdt to møder med Energinet, der ejer elnettet. Og det har altså medført en løsning, som alle er tilfredse med.

Gammeldags energiplanlægning

Kristian Borch mener dog, at vi i helt kunne undgå at sætte flere højspændingsmaster op.

- Vi tænker meget gammeldags i energiplanlægningen i dag. Vi tænker, det skal være store anlæg, som skal stå og producere energi, som så skal føres ind til byerne. Vi kan lige så godt flytte industrien ud til de store anlæg, siger han.

Facebook
Twitter