Borgerråd skal rådgive politikere om fremtidens velfærd

99 odenseanere i nyt borgerråd skal hjælpe politikerne med træffe beslutninger om velfærd.

Odense kan se frem til 47 procent flere ældre over 80 år og 22 procent flere småbørn i de kommende år. Den udfordring skal nyt borgerråd hjælpe politikerne med at løse. (Foto: Claus bech © Scanpix)

Hvad skal lokalpolitikerne stille op med det stigende antal ældre, de mange flere småbørn og den evige mangle på ansatte i typiske velfærdsjobs som sosuassistent og sygeplejerske?

Det skal 99 odenseanere plus en formand i et nyt borgerråd hjælpe politikerne med finde ud af.

Som den første kommune har Odense nemlig fået et såkaldt borgerråd, der med de 100 repræsentativt udvalgte borgere skal komme med gode råd til politikerne i jagten på velfærd til blandt andet et stigende antal børn og ældre.

I alt er 1.600 odenseanere blevet ringet op af kommunen. 800 tog telefonen, og af dem sagde 99 ja til at være en del af det nye borgerråd.

Første borgerrådsmøde ud af tre fandt sted i dag, hvor Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), bød de 99 borgere velkommen.

- Vi er i en situation, hvor der kommer 47 procent flere ældre over 80 år, og der kommer 22 procent flere småbørn i de kommende år. Gør vi ikke noget, og tænker vi os ikke rigtig godt om, så ender vi med, at det velfærdssamfund vi kender i dag, går i opløsning, siger han om baggrunden for at oprette borgerrådet.

Flere børn og ældre

Forud for mødet er der nedsat en Task Force Velfærd, som i en rapport har udpeget de seks største velfærdsudfordringer for Odense, som borgerne skal hjælpe med at løse.

Her peger de blandt andet på stigende ulighed, flere børn og ældre og for få hænder til at tage sig af dem.

- Dermed har vi også spurgt eksperterne, hvad de synes er det vigtigste, og hvilke gode råd de vil give os, siger Peter Rahbæk Juel og tilføjer:

- Vi skal træffe nogle vigtige politiske beslutninger, og vi ved, at når vi taler om velfærd, så er det noget af det, der er helt tæt på odenseanerne.

Peter Rahbæk Juel understreger, at borgerrådets beslutninger vil indgå direkte i politikernes videre arbejde, men at det 'selvfølgelig' altid er byrådet, der i sidste ende har ansvaret for at tage de rigtig beslutninger.

Det er ikke altid, at politikernes bud på en løsning, også er den borgerne anser for den rigtige, mener Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (S), som derfor som den første kommune har lavet et borgerråd, hvor 99 borgere skal rådgive politikerne i forhold til udfordringer på en række velfærdsområdet. (Foto: Malene Anthony Nielsen © Scanpix)

- Men vi skal lytte til både borgerne og til eksperterne for at få det bedste grundlag til at træffe de bedste beslutninger.

Inspirationen til borgerrådet kommer ifølge borgmester Peter Rahbæk Juel fra Irland, som lavede et lignende råd, inden irerne sidste år skulle stemme om en ny abortlov.

Hver ottende sagde ja til at være med

Ved det første møde i dag skal Task Force Velfærd fremlægge sin rapport og borgmesteren byde velkommen, men ellers er ordet borgernes.

- Vi politikere skal give dem arbejdsro, så vi ikke ubevidst forurener deres diskussion, og så skal vi slå lytte-lapperne ud, når de kommer med deres afrapportering, siger Peter Rahbæk Juel.

Borgerrådet skal i løbet af mødet rangliste hvilke tre udfordringer, de vil have uddybet.

På møde 2 og 3 skal de arbejde med udfordringerne - og til sidst skal de give deres anbefalinger til politikerne.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk