Borgerservice blev snydt af kriminelle til at lave falske pas

Eksperter betegner sagen som et alvorligt sikkerhedsbrist.

Falske pas kan ifølge eksperter bruges til mange former for alvorlig kriminalitet, blandt andet terror. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

De danske pasmyndigheder blev sidste år misbrugt af et ukendt antal personer, som fik udstedt ægte pas på Borgerservice, på trods af at de indleverede et billede af en anden person end dem selv.

Det fremgår af dokumenter, som DR Nyheder har fået aktindsigt i hos Justitsministeriet og Rigspolitiet. Og det er et alvorligt sikkerhedsbrist, lyder det fra to eksperter.

- Det betragter jeg med stor alvor, for et pas kan bruges til alle former for kriminalitet; dokumentfalsk, id-tyveri, menneskesmugling, fangeflugter og helt op til terror, siger tidligere operativ chef i PET, Hans Jørgen Bonnichsen.

Han bakkes op af den svenske terrorforsker Magnus Ranstorp fra Forsvarshøjskolen i Stockholm.

- Det er meget alvorligt, for hvis man først kommer ind i systemet med falsk id, kan man bruge det til organiseret kriminalitet og terrorisme, siger han.

Canadisk politi fandt falske danske pas

Af et notat fra Rigspolitiet i juni 2018 fremgår det, at ukendte gerningsmænd i 2018 mødte op på Borgerservice i forskellige kommuner for at få udstedt pas med korrekte identitetsoplysninger, men med en anden persons foto.

- Med baggrund i henvendelser fra flere politikredse og de canadiske myndigheder ønsker Nationalt Efterforskningscenter (NEC) at henlede opmærksomheden på sager, hvor der sker udstedelse af pas med ansøgerens korrekte personoplysninger, men med en anden persons foto, skriver Rigspolitiet og tilføjer:

- Der er konstateret en stigning i antallet af anmeldelser i de første fem måneder af 2018, fremgår det af notatet.

Her oplyses det, at der er registreret mindst 21 anmeldelser i årets første måneder.

Det canadiske grænsepoliti, CBSA, bekræfter over for DR Nyheder, at man sidste år henvendte sig til Rigspolitiet i sagen.

- Den canadiske grænsevagt er bekendt med identitetstyveri, hvor ægte danske pas bruges til at rejse med. Vi har opsnappet dem ved at tjekke de biometriske oplysninger, lyder det.

Betjent advarede Justitsministeriet

Passvindlen fik i oktober 2018 en betjent ved Østjyllands Politi til at rette henvendelse til Justitsministeriet, hvor han advarede om problemet.

Betjentens mail til Justitsministeriet

- Jeg har kun set sager med danske statsborgere af fremmed herkomst. Den sidste sag var en person af afrikansk oprindelse, der ville have lavet et pas med et billede af en person fra Mellemøsten, skriver betjenten i en mail.

- Der var absolut ingen sammenligning mellem de to personer, men man havde alligevel forsøgt. Vi har flere sager, hvor de rent faktisk lykkedes, og jeg behøver formentlig ikke nævne, at der også kunne være terrorformål, lyder det fra betjenten.

Han skriver også, at han mener, at der et stort mørketal, og at han mener, at det er alvorligt.

- Jeg er fuldstændig overbevist om, at rigtigt mange pas er udstedt med falske oplysninger. Det danske pas er et dokument, man skal kunne stole på, ikke bare i det danske samfund, også i resten af verden, skriver den østjyske betjent.

Svindeltilfælde i Aarhus

Et af de steder, hvor pas-misbruget har været et problem, er hos Borgerservice på Dokk1 i Aarhus.

Her har flere personer henover foråret 2018 forsøgte at få udstedt pas ved at indlevere et pasbillede af en anden person end dem selv.

- Vi havde nogle tilfælde tilbage i starten af 2018, og vi har på den baggrund skærpet opmærksomheden. Vi ser ikke de antal forsøg på snyd i Aarhus kommune, som vi gjorde i begyndelsen af 2018, siger Lene Hartig Danielsen, som er chef for Borgerservice i Aarhus Kommune.

Hun kan imidlertid ikke svare på, hvor mange falske pas der kan være blevet udstedt via deres afdeling.

Hos Rigspolitiet kender man heller ikke omfanget.

Vicepolitiinspektør ved Nationalt Efterforskningscenter Søren Have Enevoldsen erkender, at svindlen slet ikke burde kunne finde sted.

- Det burde ikke kunne lade sig gøre. I sidste ende kan det jo bruges til hvad som helst. Og deriblandt også at lave terror, hvis det er det, man vil, siger han.

Rigspolitiet har på baggrund af sagen kontaktet samtlige kommuner i foråret 2018 og indskærpet vigtigheden af, at pasansøgeren og den person, som passet udstedes til, er den samme.

DF vil have observationsliste

På baggrund af sagen vil Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, have justitsminister Nick Hækkerup (S) til forklare, hvordan man kan sikre sig mod pas-misbrug.

- Det er meget utryghedsskabende for os alle, hvis der svindles på denne måde. Derfor må justitsministeren på banen og fortælle, hvordan man vil højne sikkerheden, så man som pas-ansøger bliver stillet nogle krav, der betyder, at man ikke kan udgive sig for at være en anden, siger han.

Han foreslår blandt andet, at personer, som involveres i pas-svindel, placeres på en særlig ”observationsliste", og at svindel bør føre til ubetinget fængsel.

- Jeg mener, at man skal sættes på en form for observationsliste, hvis man har erhvervet sig et falsk pas, så man for eksempel i lufthavnen kan være på vagt over for de her personer, siger Dansk Folkepartis Peter Skaarup.

Justitsminister Nick Hækkerup kalder sagen alvorlig og mener, at pasmyndighederne må stramme op i de forskellige led i udstedelsen af pas.

- Det er alvorligt, når der laves svindel som det her eksempel, og derfor må kommunerne stramme op, og Rigspolitiet skal være præcise i deres vejledninger overfor kommunerne, så det ikke sker igen, og så må vi overveje, om der også grund til, at Justitsministeriet bør se på reglerne igen, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk