Borgmester beder københavnere om at holde sig hjemme: 'Aflys alle aftaler'

Smitten i hovedstaden vækker bekymring. Lægeformand efterlyser rejserestriktioner.

Indkøb på Strøget i København. Københavns overborgmster er bekymret over coronasmitten i kommunen. (Arkivfoto). (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Smitteudviklingen i Københavns Kommune og resten af hovedstadsområdet vækker alvorlig bekymring på rådhuset.

Både sundhedsborgmester Sisse Marie Welling (SF) og overborgmester Lars Weiss (S) retter nu alvorlige opfordringer til borgerne om at overholde sundhedsmyndighedernes anbefalinger.

- Vi har ikke mistet kontrollen endnu, men det begynder at nærme sig, siger overborgmester Lars Weiss til DR.

- Med de smittetal, vi har set i København, ligger vi markant over, hvad vi gjorde i foråret. Og vi er oppe på et niveau, hvor der er en risiko for, at det her løber løbsk, siger Lars Weiss.

Den seneste uge har der været tæt på 5.000 smittede i København, hvilket svarer til en såkaldt incidens på 786 smittede per 100.000 indbyggere. Dermed er København den kommune, hvor smitten vinder mest frem.

Sundhedsborgmester: Isolér dig

Lars Weiss opfordrer borgerne til at gøre mere for at holde sig til sin begrænsede sociale boble.

- Jeg vil opfordre alle københavnere til at følge det her råd fra sundhedsmyndighederne, om at det er ti personer, man mødes med socialt. Når ungerne har legeaftaler, så er det med de samme børn. Når vi mødes socialt her i juletiden, så er det med de samme familier og voksne og ikke mere end ti personer, siger han.

Han erkender, at folk stadig skal kunne komme ud og handle, men ellers bør borgene ifølge overborgmesteren i stort omfang holde sig hjemme.

I det hele taget bør københavnerne isolere sig mest muligt, mener Sisse Marie Welling (SF), sundheds- og omsorgsborgmester.

- Min klare opfordring er: Aflys alle aftaler, bliv derhjemme, hvis du kan arbejde hjemmefra, så gør det. Isoler dig, så vidt muligt, så der er mulighed for, at man kan komme hjem og se sine forældre til jul, siger hun.

- Det er rigtig vigtigt, at man ikke tager shoppingture ned af Strøget, men at man handler sine julegaver på nettet. Det handler om at bryde smittekæderne, siger Sisse Marie Welling.

Hun fortæller, at der været smitteudbrud på omkring hvert fjerde plejehjem i Københavns Kommune.

- Og de tal, vi har fået over weekenden, de ser rigtigt bekymrende ud, siger hun.

Grafik: Smittede i København. Det lille fald de sidste to dage skal tages med forbehold, da der er weekenddage med lidt færre test, og tallene kan også blive opjusteret.

Lægeformand: Begræns regional rejseaktivitet

Den stigende smitte blandt unge i København kan også blive et problem for alle aldersgrupper i resten af landet, da mange rejser hjem til jul.

Derfor mener formand for Dansk Selskab for Almen Medicin, Anders Beich, at der er behov for regionale restriktioner, der begrænser folks færden mellem landsdele op til jul.

- Det vil være rigtig skidt at fordele hovedstadens smitte til resten af landet, og det kan man ikke undgå, hvis der rejses ud i landet, siger Anders Beich.

- Vi ved, at geografisk inddæmning er en rigtig god strategi. Vi så det i Nordjylland, da smitten begyndte at stikke af deroppe, og vi sagde, at folk skulle blive i deres egen kommune, siger han.

'Vi skal snart se effekt af restriktioner'

Smitteudviklingen i hovedstaden giver også anledning til bekymring hos Lars Østergaard, der er ledende overlæge ved Aarhus Universitetshospital.

- De restriktioner, som blev lavet i sidste uge, dem skal vi snart begynde at se effekten af, siger han.

- Med det stigende antal smittede, som vi ser i øjeblikket, så tror jeg snart, at man skal overveje, om man skal lave yderligere restriktioner, hvis man skal have vendt udviklingen, siger Lars Østergaard.

Grafik: Her kan du se alderen på de smittede i København. Der er flest unge, men unge er også blevet opfordret til at lade sig teste.