Borgmester jubler over datacenter: Aabenraa er den helt rigtige placering

Aabenraa-borgmester Thomas Andresen mener, at et Apple-datacenter vil gavne væksten i hele Sønderjylland.

Borgmester Thomas Andresen glæder sig over valget af Aabenraa som hjemsted for Apples nye datacenter. (Foto: © Henrik B. Christoffersen- hbc-foto.dk)

Politikerne i Syddanmark har svært ved at få armene ned, efter at det her til morgen er blevet offentligt kendt, at Apple bygger et nyt datacenter vest for Aabenraa.

Sagen har været behandlet under fortrolighed i byrådet i Aabenraa Kommune. Det er derfor først nu, det er kendt, at et område på 285 hektar landbrugsjord nord og øst for højspændingsstationen Kassø skal bruges til at huse Apples computere, der driver nogle af it-gigantens mange tjenester.

Aabenraas borgmester, Thomas Andresen (V), fremhæver Aabenraas beliggenhed som central i valget af kommunen som hjemsted for den amerikanske virksomheds nye datacenter.

- Aabenraa har både den helt rigtige centrale placering i Nordeuropa og den veludbyggede infrastruktur, som store virksomheder lægger vægt på, siger borgmester Thomas Andresen i en pressemeddelelse.

Hundredvis af nye arbejdspladser

Det nye datacenter, der vurderes at skabe omkring 300 nye arbejdspladser i anlægsfasen og mellem 50 og 100 medarbejdere i driftsfasen, vil skabe vækst til hele regionen, mener borgmesteren.

- Apples investering vil bringe mange arbejdspladser med sig, ikke mindst i bygge- og anlægsfasen. Det medfører ekstra vækst ikke bare i Aabenraa, men i Sønderjylland og hele Grænseregionen, lyder det fra borgmester Thomas Andresen.

Et berømt Kennedy-citat lyder, at en sejr har mange fædre, mens nederlaget er forældreløst. Derfor er Aabenraas borgmester bestemt ikke alene med at glæde sig over Apples valg. Også regionsrådsformand i Syddanmark, Stephanie Lose (V), glæder sig og betragter valget af Aabenraa som en blåstempling af regionens erhvervspolitik.

- Med det kommende Apple-datacenter i Aabenraa er der faldet et ”Apple” i den syddanske turban. Ud over at skabe arbejdspladser, er det endnu en blåstempling af Vestdanmark som et attraktivt investeringsområde for de største globale spillere inden for digitalisering, siger hun i en pressemeddelelse.

Prisen er seks milliarder

Første fase af byggeriet i Aabenraa ventes færdig i 2019 til en samlet pris på omkring seks milliarder kroner. Når det er i drift, skal datacentret køre på 100 procent vedvarende energi.

Centeret skal ligge lige ved siden af højspændingsstationen Kassø, som er garant for stor strømforsyningssikkerhed.

Nyheden er heller ikke gået regeringens næse forbi. Klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) mener, at Danmark er ved at tage datacenter-førertrøjen. Foruden det kommende datacenter ved Kassø, er Apple i gang med at bygge et datacenter i Viborg. I Odense vil Facebook have sit datacenter, mens Google har bekræftet, man har købt grunde i Fredericia til sin serverpark.

- Det er en helt fantastisk nyhed. Det viser, at Danmark er ved at blive et slags Silicon Valley for datacentre. Det er nu datacenter nummer fire. Det er også en cadeau til, at vi har en høj forsyningssikkerhed og en stor andel af grøn energi, siger Lars Christian Lilleholt til DR Nyheder.