Borgmester om havfrue-hærværk: Så afstumpet som det overhovedet kan være

Videoovervågning kan sikre Den Lille Havfrue mod hærværk i fremtiden, mener kultur- og fritidsborgmester.

Den lille havfrue er natten til tirsdag blevet udsat for hærværk og er blevet malet rød. Det afholder dog ikke turister fra at få et minde med hjem af statuen. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Scanpix)

- Jeg er forarget.

Sådan lyder det fra kultur- og fritidsborgmester i Københavns Kommune Carl Christian Ebbesen (DF), efter en eller flere ukendte gerningsmænd i nat har overmalet statuen Den Lille Havfrue i København med rød maling.

- De her nationalklenodier, dem skal man holde sig langt væk fra. Uanset om det er hærværk eller politisk motiveret, så er det helt ude i skoven, siger han.

På asfalten foran statuen med den skællede hale, der hvert år trækker turister i hobetal til at slå et smut forbi Langelinie, står med store røde bogstaver: "Danmark defend the whales of the Faroe Islands" (Danmark, beskyt Færøernes hvaler, red.).

. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Scanpix)

- Jeg skal ikke blande mig i, hvilke politiske holdninger folk har. Men det at lave hærværk mod Den Lille Havfrue er så afstumpet, som det overhovedet kan være, siger Carl Christian Ebbesen.

Gentagelser kalder på videoovervågning

Det er langt fra første gang, at den kendte havfrue bliver udsat for hærværk. Helt tilbage til 1964 er der sket skændinger af statuen, og hærværket sker typisk i nattens mulm og mørke.

Rengøringen af Den Lille Havfrue er allerede i fuld gang, efter en eller flere ukendte gerningsmænd har overhældt statuen med rød maling. (Foto: © Sine Pam, dr)

Carl Christian Ebbesen er fortrøstningfuld omkring, at politiet vil finde de skyldige bag hærværket, men på længere sigt mener han, at kommunen må overveje at gå nye veje for at stoppe skændingerne.

Ifølge ham kan overvågning med video af området omkring statuen være løsningen, der kan sørge for, at havfruen får lov at stå i fred.

- Der er ingen tvivl om, at videoovervågning er et redskab, som politiet bør overveje at bruge for at sikre sig, at et nationalklenodie som Den Lille Havfrue ikke bliver udsat for den her slags hærværk, siger han.