Borgmester om kønsopdelt muslimsk konference: 'Forældet tankegang'

Det vækker politisk debat, at Muslimsk Ungdom i Danmark har opdelt mænd og kvinder til arrangement i kommunal hal.

Cecilia Lonning-Skovgaard (V) mener, at kønsopdelingen er en "forældet tankegang". (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

"Årtiers ligestilling sat tilbage". "Helt fint - så længe de overholder reglerne".

Sådan lyder de delte holdninger efter en konference arrangeret af Muslimsk Ungdom i Danmark (Munida), som er underafdeling af Det Islamiske Trossamfund. Arrangementet har vakt stor politisk debat, fordi deltagerne sad kønsopdelt i Korsgadehallen, som Københavns Kommune ejer.

Det skriver Berlingske.

Integrationsborgmester i Københavns Kommune, Cecilia Lonning-Skovgaard (V), siger til DR Nyheder, at en sådan kønsopdeling "ikke harmonerer med de værdier, vi har som kommune".

- Jeg har fuld respekt for, at er man inden for det religiøse rum - eksempelvis i en moské - kan have regler og normer, der gælder. Men når vi som kommune lægger offentlige lokaler til, så er det mig virkelig inderligt imod, at det foregår på denne her måde. Det sender et signal om, at der er forskel på køn, og at der ikke er den ligestilling, man ellers forventer, siger Cecilia Lonning-Skovgaard.

Hun kalder det samtidig et udtryk for en "forældet tankegang".

- Man kan ikke vide, hvilken form for social kontrol der er på færde, når man ikke bare kan gå hen og sætte sig dér, hvor man gerne vil, siger integrationsborgmesteren.

Uenighed på rådhuset

Det er dog ikke alle i Københavns Borgerrepræsentation, der er enige med Cecilia Lonning-Skovgaard (V) i, at det var en forkert beslutning at udleje hallen til Munida.

Christopher Røhl Andersen fra Radikale Venstre i København mener, at det skal være op til foreningerne selv, om de vil opdele køn eller ej.

- Helt principielt synes jeg, at det skal være op til foreningerne selv, så længe de overholder lovgivningen og i øvrigt arbejder efter de regler, der gælder som en forening, siger Christopher Røhl Andersen, der sidder i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget på Københavns Rådhus.

Han understreger dog, at det er hans personlige holdning, at det er forkert at adskille mænd og kvinder.

- Men det skal vi som kommune ikke gå ind og bestemme over, siger Christopher Røhl Andersen.

I en e-mail til DR Nyheder kalder Muslimsk Ungdom i Danmark sagen for "virkelig smålig".

- Vi har lejet hallen og har ikke pligt til at oplyse bordplaner. Vi har fået stort positivt respons på arrangementet. Vores gæster ønsker at sidde opdelt under oplæg. Det bør respekteres, og integrationsborgmesteren bør stoppe med at gå i små sko. Hun bør omfatte i stedet for ekskludere, ellers gør hun ikke rigtig sit job ordentligt. Der må også være større udfordringer at tage sig af, skriver Muslimsk Ungdom i Danmark i en e-mail.

Har ikke underskrevet demokraticharter

I 2015 indførte Københavns Kommune et såkaldt demokraticharter, som organisationer, der samarbejder med kommunen om antiradikalisering, skal skrive under på.

Islamisk Trossamfund og ungdomsafdelingen Munida har dog ikke skrevet under på kommunens demokraticharter, hvilket vækker kritik hos integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard.

- I integrationsarbejdet lægger vi grundlæggende op til, at man underskriver det her demokraticharter, som slår fast, at ligestilling mellem kønnene er en grundlæggende forudsætning for at samarbejde med kommunen. Derfor skurrer det bare i ørerne med den opdelte forsamling, siger Cecilia Lonning-Skovgaard.

Muslimsk Ungdom i Danmark henviser til en skriftlig udtalelse, som Islamisk Trossamfund tidligere har offentliggjort som begrundelse for ikke at skrive under på et demokrati-charter.

I svaret, som Muslimsk Ungdom i Danmark har tilsluttet sig, skriver organisationen blandt andet, at de "ønsker at skabe opmærksomhed om, hvorvidt vi bevæger os i skridt mod en mistænkeliggørelse af civilsamfundet, hvor en pseudo-undtagelsestilstand fordrer, at tillidsafkrævning er nødvendig, og hvor det ikke er en selvfølge, at grundloven og den Europæiske Menneskerettighedskonvention er tilstrækkelige som grundlag."

'Årtiers ligestilling sat tilbage'

Lars Aslan Rasmussen, der er medlem af Folketinget for Socialdemokratiet, kommer med en hård kritik af Alternativets Franciska Rosenkilde, der som kulturborgmester er ansvarlig for udlejning af Korsgadehallen.

- Tænk at vi skal opleve sådan en scene i 2019! Årtiers ligestilling er sat tilbage. Først tillader du som kulturborgermester kønsopdelt svømmeundervisning og nu kønsopdelte sportshaller! Hvad bliver det næste? Raceopdelte offentlige lokaler? Religiøst opdelte offentlige lokaler?! Nu må det bare stoppe!, skriver Lars Aslan Rasmussen på Facebook.

DR Nyheder har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Alternativet København.

Mads Kamp Hansen, der er byudviklingschef i Kultur- og Fritidsforvaltningen i Københavns Kommune, oplyser, at kommunen har udlejet Korsgadehallen til foreningen Munida, "da kommunens undersøgelse af foreningen – herunder også talerne ved foreningens arrangement i Korsgadehallen - ikke har givet anledning til en afvisning".

- Talerne ved arrangementet fremgår ikke af den såkaldte hadprædikantliste. Forvaltningen har således ikke kendskab til materiale, der indikerer, at foreningen er uden for Folkeoplysningslovens bestemmelser, tilføjer Mads Kamp Hansen i et skriftligt svar til DR Nyheder.