Borgmester overrasket af kæmpe millionbesparelse: Nu lukker Maries børnehave

Det er umuligt at forudse vores indtægter, lyder skrap kritik af det såkaldte udligningssystem.

Marie Schnoors børnehave, Solstrålen, skal lukkes som del af en større spareplan i Mariagerfjord Kommune. (Foto: Claus Rud © (c) DR)

Vintersko, en lilla jakke med pels i kraven og ekstra strømper og undertrøjer ligger klar til brug i tre-årige Marie Schnoors rum i børnehaven Solstrålen i den lille nordjyske by Vebbestrup.

Men snart skal både Marie og garderobe flyttes til en naboby.

Politikerne i Mariagerfjord Kommune har nemlig besluttet, at børnehaven skal lukke som del af en større spareplan på 123 millioner kroner.

- Det virker helt håbløst, at man skal spare så mange penge og på så kort tid. Det er ærgerligt, at det skal gå ud over os som børnefamilier, og vores børn skal skifte børnehave midt i det hele, siger Maries mor, Sara Schnoor.

Ekstra, tocifret millionbesparelse kom pludseligt

Det er ikke kun forældrene i børnehavegarderoben i Vebbestrup, som er negativt overraskede over økonomien i Mariagerfjord.

En af arkitekterne bag spareplanen, kommunens borgmester, Mogens Jespersen (V), er også frustreret. Hans økonomer havde ikke forudset, at hullet i kommunekassen ville blive så voldsomt, som tilfældet er.

De beløb, som kommunen hvert år får gennem det såkaldte udligningssystem, der skal sikre et nogenlunde ens serviceniveau i hele Danmark, varierer nemlig så meget, at det ifølge borgmesteren er helt umuligt at forudse, hvor store indtægter kommunen har.

- Da vi gik på sommerferie manglede vi otte millioner, men tre dage senere havde vi så de her store problemer, siger borgmester Mogens Jespersen (V).

I alt vurderer kommunen, at den har fået omkring 50 millioner kroner mindre i samlet udligning, end man havde regnet med på forhånd.

Fremgang koster millioner

En af de helt store forklaringer skal paradoksalt nok findes ved, at Mariagerfjord Kommune er blevet bedre til at holde på sine indbyggere.

De kommuner, som døjer med et faldende folketal, bliver nemlig kompenseret økonomisk for hver indbygger, kommunen mister. Men kompensationens størrelse - og dermed kommunens indtægt - varierer rigtigt meget fra år til år.

Isoleret set har Mariagerfjord Kommune fået 24 millioner kroner mindre i tilskud for dalende folketal i 2019.

Det skyldes dels, at kommunen ikke har mistet så mange borgere, som den gjorde sidste år. Men størrelsen på kompensationen afhænger også af, hvordan det går i de 97 andre kommuner.

- Det er der ikke nogen, der kan spå om. Og det er svært at forberede sig på, at det er sådan nogle regninger her, man får, siger Mogens Jespersen (V).

Ekspert og minister: Det er svært

Borgmesteren bakkes op af en af landets førende eksperter i kommunal udligning. Projektchef i VIVE, Niels Jørgen Mau, vurderer, at netop kriterierne for kompensationen for et faldende befolkningstal bør laves om.

- Det er svært at forudse, fordi det kan svinge så meget, og så kan det give nogle uheldige incitamenter i forhold til, at det bliver mindre attraktivt at tiltrække borgere til kommunen, siger Niels Jørgen Mau.

Økonomi- og indenrigsminister, Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA), er enig i, at kriteriet om faldende befolkningstal skal laves om.

Men indtil videre er det ikke lykkedes politikerne på Christiansborg at blive enige om en ændring.

- Vi er så tætte på et folketingsvalg, så det er svært at få folketingets partier til at lægge stemmer til en større ændring af udligningssystemet. Dybest set fordi, at der altid vil være 20 kommuner, der er uenige, lige meget hvilken retning vi ændrer systemet, siger ministeren.

- Det gør mig lidt usikker

Tilbage i Vebbestrup er der endnu ikke sat en dato for, hvornår Marie Schnoor og hendes mor skal pakke madpakke og tøj for sidste gang, inden Børnehaven Solstrålen lukker.

Men at kommunen ikke er i stand til at forudse økonomien har allerede haft en klar konsekvens for Sara Schnoor.

- Det gør mig lidt usikker. Det gør det. Man mister tiltroen til dem. Og vi som forældre ved ikke noget om, hvad der skal ske med vores børn, siger hun.

Sara Schnoor skal finde en ny institution til sin datter, Marie, fordi Mariagerfjord Kommune efter planen lukker børnehaven Solstrålen som del af en stor spareøvelse. (Foto: Claus Rud © (c) DR)

Sådan lavede DR beregningerne

  • DR har på baggrund af rapporterne ”kommunal udligning og generelle tilskud” udregnet, hvad det betyder, hvis der er færre indbyggere i en kommune.

  • I alt har kommunerne behov for sociale udgifter på 118 milliarder kroner.

  • 2 procent af det beløb relaterer sig til, at kommunen mister indbyggere. Det drejer sig om 2,4 milliarder kroner.

  • Kommuner får dog ikke dækket hele beløbet, men må selv stå for en del af regningen. Typisk får kommuner dækket 93 procent af udgifterne.

  • Pengene deles ud efter, om indbyggertallet er dalet over en femårig periode, hvor fald for hvert år lægges sammen. For 2019 havde de kommuner, der mistede indbyggere, samlet set sagt farvel til 14.513 borgere, der enten er rejst eller er døde.

  • Hver kommune får så penge efter, hvor mange indbyggere kommunen har mistet i forhold til hele landet. Står en kommune for en fjerdedel af faldet i indbyggertal, får den således en fjerdedel af udligningen på 2,4 milliarder kroner.

  • Kilde: DR´s beregninger på baggrund af rapporterne fra Økonomi og Indenrigsministeriet: ”Kommunal udligning og generelle tilskud” for årene 2014-2019. (Tabel 1.2 og Tabel 4.2 punkt 12)

Facebook
Twitter