Borgmester utilfreds med automatisk nedlukning: 'Reglerne er for rigide'

Tredje sognenedlukning på kort tid rammer skole. Borgmester efterlyser nye regler.

- Det har store konsekvenser, når man tænker på, hvor lang tid skolen har været nedlukket og man nu glæder sig til at komme i gang igen, siger Borgmester Mogens Gade. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

Landet over begynder skoledagene at ligne noget, som eleverne kender fra tiden før corona. Men på Saltum Skole må eleverne fra i dag igen undvære klassekammeraterne i skolen og i fritidsordningen.

Et smitteudbrud med 20 nye smittede den seneste uge blandt sognets beskedne 1.329 indbyggere har nemligt medført, at sognet rammes af den automatiske nedlukning.

Men på det lokale borgmesterkontor, har borgmester i Jammerbugt Kommune, Mogens Christen Gade (V), svært ved at se logikken.

- Jeg synes simpelthen, reglerne er for rigide, siger han.

Den automatiske sognenedlukning træder i kraft, når incidentallet er over 1.000 smittede per 100.000 indbygere per uge, der er flere end 20 smittede, og positivprocenten er over tre.

'Det har store konsekvenser'

Der er tale om den tredje sognenedlukning på kort tid, men heriblandt er Saltum det eneste sogn, hvor der ligger en skole. Blandt andet derfor efterlyser borgmester Mogens Christen Gade mere fleksibilitet og samarbejde omkring nedlukningerne.

- Jeg tænker, at det kunne være fornuftigt, at de her rigide regler bliver vurderet. At måltallene ikke giver anledning til en automatisk nedlukning, men i stedet en dialog med de lokale myndigheder, siger han.

- Det har store konsekvenser, når man tænker på, hvor lang tid skolen har været nedlukket, og man nu glæder sig til at komme i gang igen. Så skal skolen og skolefritidsordningen lukke ned, siger han.

Borgmesteren mener også, at problemet i Saltum er "ved at blive løst", og at nedlukningen derfor er unødvendig.

- Det er flere dage siden, at vi havde de mange nysmittede. Nu er smittetrykket ved at falde, siger han.

For få dage siden måtte Astrup Sogn i Aarhus Kommune og Skelund Sogn i Mariagerfjord Kommune også lukke ned for blandt andet kulturtilbud. Flere andre sogne nærmer sig nedlukning. På grafikken nedenunder kan du se, hvordan det ser ud i dit sogn.

Minister: Nye regler kan komme på tale

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) blev på gårsdagens pressemøde spurgt ind til de automatisk sogne-nedlukninger.

Han erkendte, at de kommer med en høj pris.

- Ja, men jeg også nødt til at svare helt generelt, at sognenedlukning har været et effektivt redskab til at komme foran smitten og sikre, at vi får den indkapslet, således at den ikke breder sig ud til hele samfundet, sagde han.

Han åbnede dog for muligheden for en kommende justering af reglerne for automatisk nedlukning.

- I denne uge er vores epidemikommission, styrelsen og eksperter ved at undersøge, om der skal laves en justering af vores automatiske nedlukning af de her sogne. Og det afventer vi så vores eksperters vurdering af, sagde han.

Men i Saltum må man her og nu leve med nedlukningen og må hurtigt omstille sig til de retningslinjer, som de kun kender alt for godt.

- Det betyder, at vi har sendt eleverne hjem. Fra 5. klasse og op har vi online-undervisning, som vi kender. Fra 0. til 4. kommunikerer vi med forældrene på Aula om, hvad børnene kan lave i de her kommende dage, i det materiale, de har derhjemme, siger Søren Jeppesen, skoleleder på Saltum Skole.

Timingen er ifølge skolelederen også lidt uheldig, efter eleverne lige har nået at smage på hverdagen igen:

- Nu var vi lige kommet tilbage efter sommerferien, og alt var godt. Så gik der 14 dage og ja, så er vi jo lukket ned nu. Det er rigtig ærgerligt, og vi er meget kede af det.

Facebook
Twitter