Borgmester vil ændre navn på Simon Spies Plads - og hun har allerede et nyt klar

Benedikte Kiær vil have pladsen opkaldt efter en historisk byport.

Simon Spies på murværket ved pladsen opkaldt efter ham i Helsingør. (Foto: KELD NAVNTOFT © Ritzau Scanpix)

Helsingørs konservative borgmester, Benedikte Kiær, kan ikke leve med, at en central plads i byen hedder Simon Spies og vil ændre navnet til "Svingelport".

Det er meldingen onsdag morgen.

- Nu skal vi gå tilbage til byens historie. Pladsen er i folkemunde altid blevet kaldt "Svingelport", fordi det er en af de fire gamle porte ind til Helsingør by. Så lad os nu bare kalde den det, siger Benedikte Kiær.

Siden en DR-dokumentar i tre afsnit i august satte fokus på rejsekongen Simon Spies, har debatten raset i Helsingør. Byen, hvor Simon Spies er født og opvokset.

- Så lad os hylde vores historie i stedet for at hylde en person, der er født i Helsingør, men ikke har haft nogen betydning for byen eller kommunen, siger borgmesteren.

Holdningen om at ændre pladsens navn står for Benedikte Kiærs egen regning. Helsingørs politikere sætter først gang i processen med at tage stilling til en eventuel navneændring på mandag.

Murmaleri står til en overmaling

Allerede inden DR-dokumentaren blev sendt, har debatten om pladsens navn været i gang i både byrådet, blandt kommunens borgere og i mediedækningen.

I begyndelsen af juli beskrev Helsingør Dagblad, hvordan Spies misbrugte helt unge piger, hvilket fik en lokal politiker til at kræve navnet på pladsen ændret.

Og med dokumentarserien bredte debatten sig så yderligere.

Benedikte Kiær har selv været i tvivl om sin beslutning længe. Men de afsløringer, der kom frem i dokumentaren, afgjorde sagen for hende.

- Vi begyndte at have debatten, allerede nogle måneder før den kom ud i hele landet. Der var jeg lidt i tvivl. Men dokumentaren var den berømte dråbe, der fik bægret til at flyde over.

På pladsen er der også et stort murmaleri af diskussionens hovedperson, som også risikerer at forsvinde.

- Når murmaleriet skal vedligeholdes og renoveres, behøver man jo ikke blive ved med at have lige det billede af Simon Spies, som vinker til os med en flyvemaskine i hånden.

På murværket er Simon Spies malet med et fly i hånden, (Foto: KELD NAVNTOFT © Ritzau Scanpix)

Kaste lys over historiens mørkere sider

Det er ikke første gang, snakken om at ændre navne på pladser eller gader i Danmark ruller.

Eksempelvis har Schimmelmannsvej nord for København tidligere været udsat for kritik. Ernst Schimmelmann var forretningsmand og blandt Nordeuropas rigeste. En del af hans formue blev tjent på slaveri på St. Croix. Han havde cirka 1.000 slaver på sin plantage.

Selvom Ernst Schimmelmann tog initiativet til at stoppe for slavehandlen, tog han ikke et opgør med slaveriet.

Et argument for at bibeholde de nuværende navne er, at de kan bruges til at starte en snak om Danmarks mørkere fortid som eksempelvis slavenation.

Men det argument holder ikke, når vi taler om Simon Spies Plads, mener Benedikte Kiær. Ifølge hende var Spies' handlinger ulovlige i hans samtid i modsætning til Schimmelmann.

- Der er én stor forskel på Schimmelmann og Simon Spies. I tiden, hvor Schimmelmann levede, var hans handlinger ikke ulovlige. I den tid, hvor Simon Spies levede, var det ikke lovligt at have seksuel omgang med sårbare, unge piger og udnytte sin magtposition eller have seksuel omgang med nogen under 15 år.

Benedikte Kiær har et forslag til et nyt navn til pladsen, der har rødder i byens historie. (Foto: Linda Kastrup © Ritzau Scanpix)

- Så jeg ser en klar skillelinje mellem de to. For jeg er jo ikke sådan en, der bare synes, man skal cancel det hele eller vende ryggen til historien, siger den konservative borgmester.

Det fremgår dog ikke af DR's dokumentarserie 'Spies og morgenbolledamerne', at Simon Spies har haft sex med piger under 15 år.

Elise Andersen fortæller i dokumentaren, at hun som 14-årig bliver tilbudt 10.000 kroner af Simon Spies for at dyrke sex med ham. Ifølge Elise Andersen kendte han dog ikke hendes alder.

Nej til uddybende skilt

Der har også været et forslag om at beholde navnet på pladsen, men lade det akkompagnere af et skilt med en forklarende tekst a la: ”Simon Spies ændrede danskernes rejsevaner, men han udnyttede også unge kvinder”.

Det var Radikale Venstre, der stillede forslaget, men det blev afvist af et flertal i Helsingørs by-, plan- og trafikudvalg.

Den beslutning er borgmester Benedikte Kiær enig i.

Se dokumentaren om rejsekongen og hans udnyttelse af unge kvinder her.