Borgmesteren i Greve Kommune, Pernille Beckmann (V), har i løbet af sommeren betalt penge tilbage for udgifter, som er blevet afholdt på kommunens regning for flere år siden.
Det oplyser borgmesteren i et offentligt Facebook-opslag, efter at DR adskillige gange har spurgt ind til Pernille Beckmanns tilbagebetalinger.
Blandt andet er to af borgmesterens familiemedlemmer blevet bespist for ca. 1.775 kr. på en bornholmsk restaurant til Folkemødet 2019. Borgmesteren betalte dog først pengene tilbage omkring to år efter i august 2021.
- Sagen drejer sig om en middag på en restaurant på Bornholm i 2019. Her spiste jeg en middag med blandt andre kommunaldirektøren (..) Desuden var to af mine familiemedlemmer med til middagen – min søn på 14 år og min daværende kæreste, skriver borgmesteren i sit Facebook-opslag.
Udgifterne for middagen på restauranten blev betalt med den tidligere kommunaldirektørs kommunale betalingskort.
Ingen ved dog, hvor mange penge Greve Kommune egentlig brugte på borgmesterens familiemedlemmer på restauranten i 2019. Bilaget for middagen er forsvundet - ligesom alle andre bilag fra Folkemødet 2019 også er bortkommet.
Dermed er det ikke kun den fyrede og politianmeldte kommunaldirektør fra Greve Kommune, Claus Thykjær, der har tilbagebetalt penge til kommunen flere år efter, at pengene blev forbrugt.
Ville gerne betale pengene tilbage
En email sendt fra borgmesteren til administrationen i Greve Kommune, som Pernille Beckmann har offentliggjort på Facebook, viser, at borgmesteren anmoder om, at få tilbagebetalt udgifterne for sine familiemedlemmer efter endt Folkemøde 2019.
Borgmesteren vil ikke stille op til interview, men skriver i et svar, at det er den tidligere kommunaldirektørs skyld, at hun først betalte penge tilbage for restaurationsudgifterne for hendes familiemedlemmer flere år efter Folkemødet i 2019.
- Jeg har ønsket at betale mine omkostninger hver eneste gang, men at jeg en enkelt gang ikke fik mulighed for det, fordi den tidligere kommunaldirektør ikke havde styr på bilaget, skriver borgmesteren til DR via Greve Kommunes kommunikationschef, Anne Pihl Rasmussen.
DR har forelagt borgmesterens kritikken for Claus Thykjærs advokat, Anders Nehmet, der ikke har nogen kommentarer til sagen.
Betalte tilbage under skandalesag
Flere medlemmer af oppositionen i byrådet kritiserer, at borgmesteren først har betalt pengene tilbage for forbruget flere år efter, at Greve Kommunes penge blev brugt på borgmesterens familiemedlemmer.
- Det er rystende. Uanset, hvornår hun har bedt om at betale, så har borgmesteren også en pligt til at få indbetalt de penge med det samme - og ikke to år efter under skandalesagen med kommunaldirektøren, mener John Tommy Olsen (S).
Samme melding lyder fra Mehmet Zeki Dogru (EL).
- Hun har ikke fulgt op på det. Og borgmesteren har et ansvar, at pengene bliver trukket fra hendes løn og bliver betalt tilbage, når hun anmoder om det. Det er ikke noget, hun skal tørre af på en administrationsmedarbejder eller Claus Thykjær, siger Mehmet Zeki Dogru (EL).
Ifølge en offentliggjort mailkorrespondance bad hun kommunens administration om at foretage tilbagebetaling for hendes familiemedlemmer umiddelbart efter hjemkomsten fra Folkemødet.
Mailen viser dog samtidig, at administrationen ikke kan finde ud af, hvad borgmesteren skal opkræves, da bilaget mangler, oplyser en medarbejder tilbage til Pernille Beckmann (V).
Først i august 2021 beder borgmesteren administrationen om at følge op på, om pengene Greve Kommune betalte for hendes to familiemedlemmers middag, blev betalt tilbage igen, fremgår det af Facebook-opslaget.
- I forbindelse med sagen om den tidligere kommunaldirektørs bilagsrod i 2021 spørger jeg kommunalforvaltningen, om de vil undersøge, hvorvidt at jeg har udeståender som følge af sagen, skriver borgmesteren på Facebook.
Mørklagde tilbagebetalingerne i månedsvis
Borgmesterens Facebook-opslag er blevet offentliggjort efter flere måneders pres fra den politiske opposition i Greve Kommune.
Her har flere byrådspolitikere spurgt specifikt ind til borgmesterens tilbagebetalinger flere byrådsmøder, men spørgsmålene er blevet afvist af borgmesteren og administrationen i kommunen.
- Nogle politiske partier i Greve Byråd forsøger nu at mistænkeliggøre mig i denne sag. Det kan jeg selvfølgelig ikke have siddende på mig, så derfor fremlægger jeg nu offentligt de bilag der vedrører min person – På trods af kommunen har modtaget rådgivning om det modsatte, skriver borgmesteren på Facebook.
Kritikken fra borgmesteren preller dog af på John Tommy Olsen (S).
- Hun kunne jo have fremlagt tingene langt tidligere. Den her situation er jo skabt af borgmesterens lukkethed, havde hun lagt kortene på bordet fra starten, siger han.
Flere medlemmer er byrådet er særligt frustrerede over, at borgmesteren har afvist at svare byrådet med henvisning til, at eksterne advokater og politiet har rådgivet kommunen til ikke at fortælle byrådet om borgmesterens tilbagebetalinger.
- Vi har spurgt ind til restaurationsbesøget på Folkemødet siden juli måned, og har ikke kunne få svar. Vi har mødt en mur af tavshed omkring borgmesterens ageren, siger Brigitte Jerkel (C).
Ulovlig mørklægning
Ifølge borgmesteren er oplysningerne om hendes tilbagebetalinger blevet holdt hemmelige for byrådet på grund af den i igangværende politimæssige efterforskning af den fyrede kommunaldirektør, Claus Thykjær.
Mørklægningen af oplysningerne over for byrådet bliver af to professorer i forvaltningsret kaldt for ulovlig. Kommunalbestyrelsen har ifølge eksperterne både ret til at se borgmesterens tilbagebetalinger uanset at politiet i øjeblikket efterforsker den tidligere kommunaldirektørs privatindkøb.
Sten Bønsing, professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, vurderer, at det er alvorligt at tilbageholde oplysningerne, fordi borgmesteren og administrationen forhindrer byrådet i at kontrollere potentielt ulovlige forhold.
- Det er muligt, at politiet synes, at det ville være ubelejligt, at der skulle blive udleveret oplysninger om borgmesterens tilbagebetalinger. Men det ændrer ikke på, at kommunalbestyrelsesmedlemmerne har ret til at få det, vurderer Sten Bønsing.
Borgmesterens forklaring strider dog imod reglerne, vurderer også professor i forvaltningsret på Syddansk Universitet, Frederik Waage.
- Kommunen og borgmesteren kan ikke bare henvise til en generel rådgivning fra politiet, der er relateret til en efterforskning af kommunaldirektøren. Det er slet ikke holdbart, og det kan ikke være nogen begrundelse, vurderer Frederik Waage.
Over for DR har borgmesteren forklaret, at det blandt andet er kommunens eksterne advokat, der har bedt kommunen om at mørklægge oplysningerne om borgmesterens tilbagebetalinger over for både byrådet og offentligheden.
- På baggrund af DR's henvendelse har administrationen bedt kommunens rådgiver - Advokathuset Norrbom Vinding om at vurdere, hvorvidt kommunen må udlevere dokumentet, da vi absolut ikke har nogen interesse i at skjule noget, skriver Pernille Beckmann i et svar til DR.
Borgmesteren henviser også til, at Midt- og Vestsjællands Politi, der har rådgivet Greve Kommune om, at oplysnigerne om borgmesterens tilbagebetalinger ikke måtte blive udleveret til kommunalbestyrelsen.
DR har forsøgt at få oplyst, hvorvidt Midt og Vestsjællands Politi har rådgivet Greve Kommune til at tilbageholde oplysningerne over for byrådet, dette har politikredsen dog ikke svaret på.
- Der er tale om en sag, der stadigt er under efterforskning. Derfor har vi på nuværende tidspunkt ikke yderligere kommentarer, skriver kommunikationschef Thomas Kristensen fra Midt- og Vestsjællands politi i et svar til DR.