Borgmestre forventer klar besked om skoleåbninger og testindsats i dag

Regeringen har indkaldt kommuner og regioner til virtuelt stormøde klokken 11.

I Kolding er det blevet tydeligt, hvor skrøbelig situationen omkring den britiske coronamutation er. Her er alle skoler og daginstitutioner i postnummer 6000 lukket fra i dag for at stoppe smittespredningen. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Hvilke elever kan komme tilbage i skolen? Hvordan skal de testes på skolerne? Hvem skal betale regningen? Og er der plads til at genåbne butikkerne?

Det er nogle af de spørgsmål, som borgmestrene i landets kommuner forventer at få svar på, når de i dag bliver orienteret om regeringens genåbningsplaner på et stort Teams-møde.

- Jeg er spændt på, om der kommer noget konkret. Jeg har læst dagsordenen og glæder mig meget til at høre, hvad regeringen vil, og hvor langt man er kommet med planerne, siger Vardes borgmester Erik Buhl (V).

Justitsminister Nick Hækkerup (S) har indkaldt de 98 borgmestre og fem regionsrådsformænd til mødet mellem klokken 11 og 12.

Fra regeringen deltager foruden justitsministeren også sundhedsminister Magnus Heunicke (S), børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) og uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).

Bortset fra sidstnævnte var det de samme ministre, der i onsdags på et pressemøde kunne fortælle om ny aftale med kommunerne og regionerne om at teste i hidtil uset omfang, hvis samfundet skal lukke mere op 1. marts.

- Det er en samfundskontrakt, hvor vi kræver, at der er test to gange om ugen. Det kræver noget af den enkelte borger, den enkelte arbejdsgiver og selvfølgelig af os, lød det fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

'Alle kommuner skal opbygge testkapacitet'

Testindsatsen kommer til at omfatte en målgruppe af større børn og unge, hvis regeringens eksperter peger på, at de kan vende tilbage til skolebænken.

Og organiseringen af de mange test bliver lagt hos kommunerne.

- Det bliver en meget stor opgave, som kommunerne skal løse. Vi er tyvstartet med 0.-4. klasserne, og de erfaringer tager vi med over.

- Alle kommuner skal opbygge testkapacitet, for det kan ikke klares af de private aktører, fortalte formanden for Kommunernes Landsforening, Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard, på pressemødet.

I vestjyske Varde har man lagt mærke til det kraftige smitteudbrud i Kolding. Det må man have respekt for, siger borgmester Erik Buhl. (Foto: John Randeris © Scanpix)

I Varde melder borgmester Erik Buhl sig parat.

- Vi er klar til at løse de opgaver, vi bliver bedt om. Bare vi kan lukke op stille og roligt. De store i skolen trænger helt klar til at se hinanden. Og i vores erhvervsliv er det for nogen sidste udkald for at komme i gang. Det vil jeg sige, hvis jeg får mulighed for det, siger Erik Buhl.

Han har dog registreret den kraftige smittestigning mod sydøst, der har sendt Kolding Kommune op i toppen af listen over kommunerne med høje smittetal.

Derfor forventer han heller ikke større løfter fra regeringen.

- Jeg har stor respekt for det, vi ser med den britiske mutation. Men hvis vi kan få en forsigtig, gradvis genåbning, så vil vi sætte pris på det her i Varde, siger Erik Buhl.

Hvem skal betale regningen for test?

I Allerød i Nordsjælland ved borgmester Karsten Längerich ikke, om han skal bruge ordet 'forhåbninger' eller 'forventninger' om mødet i dag.

- Jeg forventer, at der sker mere omkring de store skolebørn, end der gør omkring erhvervslivet i vores område.

- Vi har et erhvervsliv, der er presset hele vejen rundt. Især dele af detailhandelen, cafeer og restauranter. Men vi er en del af hovedstadsområdet, så jeg gør mig ikke de store forhåbninger, siger han.

Sådan så der ud i skolegården på Lillevang Skole i Allerød i 2018. Nu venter de store elever på at kunne komme tilbage tilbage til den fysiske undervisning efter at have været hjemsendt siden december. (Foto: Maria Albrechtsen Mortensen © Scanpix)

Næstefter Region Syddanmark er Region Hovedstaden den region med det højeste samlede incidenstal - hvilket vi sige antal smittede per 100.000 borgere.

Derfor er Karsten Längerich spændt på at se, om regeringen lægger op til genåbning med geografiske forskelle.

- Vi må se, om det bliver one-size-fits-all, regionalt eller lokalt. Det er jo tydeligt for alle, at der er forskelle mellem kommunerne.

- Vi har lav smitte i min kommune. Men jeg ville ikke have noget imod, hvis man lod de jyske kommuner åbne mere. Der er ingen misundelse fra min side.

pressemødet i onsdags fortalte justitsminister Nick Hækkerup (S), at det vil kræve 160.000 test om dagen, hvis alle folkeskoleklasser og ungdomsuddannelser åbner.

Hvem der skal betale regningen, vil Karsten Längerich gerne have afklaret så hurtigt som muligt.

- Vi er ved at rekruttere personale til det og finde ud af, hvad det kommer til at koste. Så jeg håber på at få svar på, om det er staten eller kommunerne, der skal betale regningen. Eller hvordan fordelingen bliver.

- Og så håber jeg, at vi får de svar og vejledninger, der skal til for at kunne komme i gang så hurtigt som muligt.

Vinterferie i uge 8 skaber problemer

I Hjørring Kommune i Nordjylland forventer borgmester Arne Boelt (S), at mødet med regeringen og regionerne kommer til at handle om en yderligere skoleåbning nu og her.

- Vi skal have de store børn tilbage. Og så kommer det til at handle om at få dem testet og tilbage i klasserne med anvisninger til, hvor stor afstand de skal have til hinanden og den slags.

- Der kan måske også komme nogle meldinger om yderligere genåbning, men inden for en lidt længere tidshorisont.

Arne Boelt har forud for mødet skrevet til justitsministeren på vegne af Hjørring og en række nordjyske kommuner.

Arne Boelt, borgmester i Hjørring Kommune, har skrevet til justitsministeren, fordi kommunens lærere på grund af vinterferien i uge 8 ikke kan være med til at forberede en eventuel modtagelse af de større elever 1. marts. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Her holder man nemlig vinterferie i uge 8 og ikke i uge 7 som i de fleste andre kommuner.

Og det betyder, at man kan få problemer med at gøre klar til at modtage de større skoleelever, hvis de skal møde fysisk op igen mandag 1. marts.

- Hvis det kræver forberedelse, så kan vi altså ikke indkalde dem i deres ferier. Det har vi prøvet i forbindelse med nedlukningen, hvor de blev kaldt ind i deres efterårsferie. Men nu er det i forbindelse med en genåbning, og så er det noget andet.

- Så vi kommer ikke til at kalde lærerne ind for at gøre klar til 1. marts. Der skal lige gå nogle dage. Det har jeg skrevet til justitsministeren.

Regeringen ventes onsdag at melde ud, hvilke restriktioner der skal forlænges - eller eventuelt lempes.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter