Borgmestre og københavnere er klar til flere corona-regler: 'Det er en alvorlig situation'

Regeringen forventes i dag at præsentere skærpede restriktioner, der skal dæmpe smitten i og omkring København.

- Jeg synes ikke, at det er fedt, for jeg elsker ikke restriktioner, men jeg tænker, at det er nødvendigt, så vi ikke smitter hinanden, siger gymnasieeleven Julie Rifsdal. (© dr)

København ligner egentlig på mange måder sig selv. Julelysene er kommet op, det samme er juletræet på Rådhuspladsen, og der er som altid mennesker på farten.

Men inde på Københavns Rådhus er overborgmester Lars Weiss (S) bekymret for antallet af københavnere, er de seneste uger er blevet smittet med coronavirus.

Blandt de 25 hårdest ramte kommuner, ligger 17 af dem i eller omkring København.

Derfor forventes regeringen i dag at præsentere skærpede retningslinjer, der skal være med til at dæmpe coronasmitten i hele hovedstadsområdet.

Hvad de konkret kommer til at betyde, ved Lars Weiss ikke endnu, men han er enig i, at der skal gøres noget.

- Vi har over de seneste par uger set, at smittetallet stiger, og det er bekymrende. Det er for højt nu. Jeg ser frem til at høre, hvad sundhedsmyndighederne har af anbefaling.

Alvorlig situation

Selvom smittetallene er høje i hovedstaden, er det i Tårnby på Amager, at man i øjeblikket ser de højeste smittetal per 100.000 indbyggere.

De seneste syv dage er 169 borgere testet positive, hvilket betyder, at Tårnby har 395 tilfælde per 100.000 indbyggere. En situation som byens borgmester kalder alvorlig.

- Jeg ved godt, at det er en svær tid, vi går ind i, hvor vi skal være sammen med familien, men vi bliver nødt til at forholde os til, at smittetrykket er rigtig stort i Tårnby kommune lige nu, og det bliver alle borgere nødt til at gøre noget ved, siger borgmester Allan Andersen (S).

Både Lars Weiss og Allan Andersen fortæller, at man har fokus på at informere borgerne om retningslinjerne. Allan Andersen har blandt andet sendt en sms til alle Tårnbys borgere.

Flere dage hjemme

Vi ved altså ikke endnu, hvilke konkrete tiltag der skal få smitten ned, men de kan få betydning for børn og unge, hvor smitten er steget.

Det fortæller Per Larsen, der er sundhedsordfører for Det Konservative Folkeparti, som i går drøftede mulige restriktioner med regeringen og Folketingets øvrige partier.

- Der er en risiko for, at det løber løbsk blandt de unge. Det er der, smittetallet er højest. Det er på uddannelsesinstitutionerne, så jeg forestiller mig, at der bliver noget på skolerne. Mere virtuel undervisning og sådan noget, siger han.

Det er dog ikke kun børn og unge, der kan risikere at skulle være hjemme, siger Peder Hvelplund, sundhedsordfører for Enhedslisten.

- Noget af det man kan se på, er øget hjemmearbejde på både offentlige og private arbejdspladser, men det vil jeg klart overlade til sundhedsmyndighederne og regeringen at lave en plan for, siger han.

- Føler sig allerede begrænset

Det er ikke kun på Københavns Rådhus, at man ser frem til at se sundhedsmyndighedernes og regeringens skærpede restriktioner.

Et stenkast derfra på Strøget er københavnerne klar til at gøre, hvad der skal til for at få sat en stopper for de stigende smittetal.

- Jeg synes ikke, at det er fedt, for jeg elsker ikke restriktioner, men jeg tænker, at det er nødvendigt, så vi ikke smitter hinanden, siger Julie Rifsdal.

Ud af de 25 kommuner, der på landsplan døjer med flest smittede, ligger 17 af dem i hovedstadsområdet. Præcis hvilke kommuner, der bliver underlagt nye restriktioner, er endnu ikke meldt ud fra myndighederes side.

Lukas Dam Dyring holder sig til restriktionerne, så længe det skal til, men det er ikke så sjovt, siger han. Og de høje smittetal kommer faktisk bag på ham.

- Som udgangspunkert er jeg faktisk i tvivl om, hvordan det kan lade sig gøre, for jeg føler vi er begrænset meget på mange forskellige parametre, siger han.

Lukas Dam Dyring synes egentlig allerede, at vi er blevet begrænsede en del i vores hverdag. (© dr)

Denne artikel har tidligere indeholdt to grafikker, som fejlagtigt satte navn på 17 kommuner, hvor regeringen kunne forventes at stramme corona-restriktionerne. DR Nyheder har ikke belæg for at udpege de enkelte kommuner, der er sigte for de nye tiltag, og vi beklager fejlen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter