Borgmestre: Vi vil have bedre internet

Det går for langsomt med at få udbredt hurtigt internet til hele landet, mener borgmestre og regionsformænd.

I 2015 skal 80 procent af alle borgere kommunikere digitalt, når de vil kontakte det offentlige. (© Scanpix)

Det går al for langsomt med at få udbredt hurtigt internet til hele landet.

Det mener landets 98 borgmestre og en række regionsformænd. Derfor gør de nu fælles front mod Folketing og regering. De ønsker et opgør med de sidste 15 års telepolitik og vil have staten til at sikre fibernet til alle, skriver ugebrevet Mandag Morgen.

For det langsomme internet bremser vækst og beskæftigelse, og det hindrer kommuner og regioner i at leve op til regeringens mål om digital velfærd. Det mener blandt andet Aarhus' borgmester, Jacob Bundsgaard:

- Problemet er, at man ikke kan bruge den nyeste velfærdsteknologi, hvis der ikke er gode bredbåndsforbindelser. Derfor skal der være gode bredbåndsforbindelser i hele landet.

Et eksempel på velfærdsteknologi er telemedicin, hvor videoopkoblinger skal gøre det muligt, at behandle patienter i eget hjem. Det kan spare sundhedsvæsenet for dyre hospitalsinlæggelser.

Folketinget skal love internet

Formand i Region Midtjylland, Bent Hansen, er enig:

- Jeg vil bakke borgmestrene op i, at man skal have en forpligtende beslutning fra Folketinget om, at hurtigt bredbånd skal nå ud til hele Danmark, siger han til DR Nyheder.

I 2015 skal 80 procent af kommunikationen mellem borgerne og det offentlige være digital.

Virksomheder flygter fra dårligt internet

Torben Rune, der er direktør for rådgivningsvirksomheden Netplan, kender flere eksempler på virksomheder, der måtte forlade et område, fordi der ikke var ordentlig internetdækning:

- Det gælder faktisk en hel række industrier i dag: Tandlæger læger, undervisningsinstitutioner og almindelige producerende virksomheder De er alle sammen i en eller anden udstrækning højteknologiske virksomheder, som er afhængige af et velfungerende internet.

Kommer der ikke bedre internetforbindelse vil affolkningen af Udkantsdanmark tage til, siger han. Så det gælder om at komme i gang:

- Det er ikke nogen voldsom stor opgave, men det koster selvfølgelig nogle penge, og det vil også ske over en årrække, siger Torben Rune.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk