Borgmestre vil have lov til at bruge bødeblokken: Nogle smittede er fløjtende ligeglade og går ikke i isolation

I Vollsmose i Odense og i Ishøj Kommune kæmper man mod høje smittetal.

Trods anbefalinger og vejledninger ser nogle borgere i blandt andet Vollsmose stort på isolation efter smitte med coronavirus. (Foto: © Tim K. Jensen, Scanpix)

Det skal mærkes på pengepungen, hvis man ikke gider at gå i isolation, hvis man er blevet smittet med coronavirus.

Sådan lyder meldingen fra to borgmestre, der kæmper med at holde smittetallene nede i deres kommune.

En af dem er borgmesteren i Odense, Peter Rahbæk Juel fra Socialdemokratiet, der har ros til langt de fleste borgere, men til gengæld er godt træt af de få, der ifølge ham ødelægger det for alle andre.

- Det dur ikke, at der bliver lavet sådan en stor indsats, og så er der nogle få, der render på indkøb og sidder på McDonalds, mens de skal være i isolation. De risikerer at smitte venner, bekendte, naboer og medborgere, siger borgmesteren.

Han ser især den såkaldte "lufthavnsmodel" som en mulighed for kommunerne.

- Jeg kunne godt tænke mig, at der kommer lidt mere konsekvens ind. Hvis man eksempelvis rejser ind i landet via en lufthavn, og man skal i isolation, så vanker der jo en bøde, hvis man ikke passer sin isolation. På samme måde kunne jeg godt tænke mig, at det kunne ske, hvis vi ser nogen, der helt åbenlyst er ligeglade og ikke overholder deres isolation, siger Peter Rahbæk Juel.

Også frustration i Ishøj

Frustrationen over de få, der ødelægger det for de mange, kan borgmester i Ishøj Kommune Ole Bjørstorp fra Ishøjlisten så udmærket genkende.

- Vi er jo i en situation, hvor der er nogle, der ikke tager særligt seriøst på det at være i isolation. Det vil vi gerne have en opstramning på, siger Ole Bjørstorp, der som sin kollega i Odense også gerne vil have mulighed for at tage bødeblokken frem.

- Det ville kunne have en stor præventiv virkning. Så kan folk se, at der sker noget.

Kigger vi på incidenstallet for Vollsmose Sogn, så lå det i går, lørdag, på 339 - for Ishøj Kommune var tallet landets højeste med 433.

Som led i den langsigtede genåbningsaftale, som blev præsenteret 22. marts, blev det aftalt, at der skulle indføres en ny automatisk model for lokale nedlukninger.

Ifølge en ny bekendtgørelse, der træder i kraft i morgen, skal kommunerne således midlertidigt lukke skoler og fritidstilbud i et sogn, hvis incidenstallet overstiger 400 over en periode på syv dage. Der skal samtidig være flere end 20 smittede i perioden, og positivprocenten i området skal være over 2.

Bekendtgørelsen medfører også, at kommunerne er forpligtede til at lukke skoler og SFO'er, hvis det testkorrigerede incidenstal i kommunen er over 200.

Skolerne i Vollsmose og i Ishøj er i øjeblikket lukkede.

Diskussionen om bødestraf for at bryde isolation har tidligere været på dagsordenen i Folketinget. Her lød det fra sundhedsministeren, at faren ved at uddele bøder for ikke at gå i isolation kunne være, at færre ville lade sig teste.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Justitsministeriet eller Sundhedsministeriet.

Artiklen er opdateret med information om modellen for lokale nedlukninger.