Sverige lukker grænsen til Danmark, og det sætter mange bornholmere i en penibel situation. For det betyder også, at den faste forbindelse med Ystad og Rønne er lukket den næste måned.
Og den besked bekymrer Winni Grosbøll (S), der er borgmester i Bornholms Kommune. Hun frygter, at ikke alle kan komme hjem og holde jul med deres familier.
- Vi er ret rystede på Bornholm. Det er to dage før jul, og det berører rigtig mange mennesker i forhold til at komme frem og tilbage, siger hun og fortsætter:
- Det er utroligt kaotisk. Det er et af de tidspunkter på året, hvor flest mennesker skal hjem til deres forældre på Bornholm. Jeg ved, at der sidder rigtig, rigtig mange frustrerede mennesker rundt om i Danmark, som ikke aner, om de kan komme med færgen.
Ikke nok fly til alle bornholmerne
Efter Sveriges udmelding om at lukke grænsen til Danmark er der lige nu to muligheder for danskere, der vil til eller fra Bornholm hen over julen: Fly eller færgen fra Køge.
Normalt går en hurtigfærge fra Ystad i Sverige til Rønne på Bornholm, som er den rute, 97 procent af alle passagerer plejer at tage. Her kan der almindeligvis være omkring 1.400 personer med per færgeafgang - og en ambulance, som for eksempel skulle have været med mod København i dag.
Og ifølge Winni Grosbøll bliver det rigtig svært at skaffe nok fly eller færger, der ikke skal igennem Sverige, til alle de mennesker.
- Det er svært at forestille sig, at turen fra Rønne-Ystad kan erstattes med færgen fra Køge. Færgen kan kun tage to ture i døgnet, fordi det tager seks timer hver vej. Det bliver svært at lave en luftbro, der kan konkurrere med færgerne.
Færgen er ifølge borgmesteren nemlig fuldstændig nødvendig for et øsamfund som Bornholm, forklarer hun.
- De er vores livsnerve i forhold til at komme til fastlandet. Det er den måde, vi sender vores patienter afsted til Rigshospitalet. Der er en masse arbejdskraft, der går til og fra København gennem færgen. På den måde er det vores livsnerve, der bliver skåret over på en aften.
Bornholmerlinjen: Vi går i en nødfartplan
Gårsdagens nyhed er rigtig dårligt nyt for de mange bornholmere rundt om i Danmark, der havde planer om at skulle hjem til jul, siger Jesper Maack, der er PR-og kommunikationschef hos Molslinjen og Bornholmslinjen.
For indtil andet er besluttet fra svensk side, så er der kun den seks timer lange tur mellem Køge og Bornholm.
- Det vender op og ned på fartplanen. Vi går i en slags nødfartplan, for vi har jo stadig forbindelsen fra Køge mod Rønne. Der sætter vi en ekstra færge ind, og så må vi se, hvor lang tid det her kommer til at vare inden der kommer en løsning, så Bornholm igen hænger sammen med resten af Danmark, som den plejer, siger han.
Og øens borgmester forventer da også, at der kommer en løsning meget hurtigt.
- Jeg går stærkt ud fra, at man som det første i morgen (red. i dag) igen sætter sig sammen med den svenske regering for at finde en løsning for det bornholmske samfund. For alternativet kan jeg ikke forstå.
Både Winni Grosbøll og Bornholmerfærgens kommunikationschef håber på, at løsningen fra foråret, hvor smitten også var høj, kan blive genoplivet nu. Dengang lavede man en særlig transitgennemgang for bornholmere i Sverige.