Bornholmerne skal betale 200 mio. kroner for at få grøn strøm fra Energiø i Østersøen

Der er ikke andet valg end at sende regningen videre til de bornholmske elforbrugere, lyder det fra netselskab.

Energiø Bornholm bliver den første af sin slags, og derfor har Energinet skullet undersøge om også Bornholm kunne kobles på havvindmølleparken. Her ses en havvindmølle fra Kriegers Flak i Østersøen (Foto: © Ólafur Steinar Gestsson, Ritzau Scanpix)

Endnu en millionregning er nu på kommet på bordet i regeringens kæmpestore grønne havvindmølleprojekt, Energiø Bornholm.

Det sker samtidig med, at der blæser usikre økonomiske vinde om havvindmøllerne, efter ingen bød på havvindmølleparkerne i Nordsøen.

Energiø Bornholm skal kunne levere strøm til dét, der svarer til over 3 millioner danske husstande, og strømmen fra havvindmølleparken skal føres til Tyskland og Sjælland.

Men hvis bornholmerne også skal have den grønne strøm i stikkontakterne, så betyder det en millionregning for de bornholmske elforbrugere.

Det anslår Trefor El-net Øst, som er det er selskab, der ejer elnettet på Bornholm. Selskabet vurderer, at regningen for at gøre elnettet klar til Energiøens strøm vil være cirka 200 mio. kroner.

En regning selskabet vil være nødt til at sende videre til bornholmerne i form af højere afgifter på strømmen, siger elforsyningsdirektør Per Sørensen. Trefor El-net Øst kan nemlig ikke sige nej til opgaven.

- Vi skal etablere det net, der er nødvendigt for at tilslutte Bornholm til Energiøen, siger Per Sørensen.

Det er endnu ikke besluttet, om Bornholm skal kobles på Energiøen i Østersøen. Det er en beslutning, der lige nu ligger hos Klima, Energi og forsyningsminister Lars Aagaard.

En stor transformerstation på sydbornholm skal modtage strømmen fra havvindmølleparken. Det er i forbindelse med den, at der skal laves en tilkobling på det bornholmske elnet. Illustration: Energinet

Trefor El-net Øst mener selv, at det er uretfærdigt, hvis bornholmerne skal være alene om betale for tilslutningen.

- Hele samfundet får fordele af Energiøen, så er det ikke fair, at bornholmerne skal betale den her regning, siger elforsyningsdirektør Per Sørensen, der henviser til at bornholmerne i forvejen har meget høje afgifter på strøm.

Selskabet har i sommers sendt et brev til Energistyrelsen og gjort opmærksom på problematikken. DR har set brevet, der beskriver, hvordan alle landets forbrugerne i dag f.eks. er med til at dække omkostningerne ved det søkabel fra Sverige, der sørger for strøm til Bornholm. Med tilslutning til Energiøen spares de omkostninger, men bornholmerne får så andre omkostninger på sig, påpeger brevet.

Håber på politikernes hjælp

I Melsted på den bornholmske østkyst følger pensionisten Ryan Andersen tæt med i udviklingen af bornholmernes elregning. Han administrerer en facebookside for 2,5 tusinde medlemmer, der diskuterer de bornholmske elpriser.

Han frygter for den millionregning, som bornholmerne skal være med til at betale for tilkoblingen på Energiø Bornholm.

- Hvis det her bliver læsset over på os forbrugerne vil vi ende med noget, der er fuldstændig urimeligt. Der er mange, der ikke vil kunne betale det, siger Ryan Andersen, der håber politikerne vil se på en løsning for bornholmerne.

Han understreger, at han ikke er imod den grønne omstilling. Men en tid med høje elpriser og afgifter har allerede fået Ryan Andersen til at skære ind til benet, hvor han blandt andet har slukket sin varmepumpe. Højere elafgifter som Trefor El-net Øst varsler med tilkoblingen af Energiøen vil få konsekvenser for ham.

- Enhver drøm om en elbil kan jeg godt droppe. Og jeg skal skære ned på at andre ting for at have varme i huset.

Energiø Bornholm vil kunne give en større forsyningssikkerhed, og give bornholmerne adgang til grøn strøm. Er det ikke fair nok at betale en pris for det?

- Hvis vi skal til at betale 200 millioner kroner oveni dét, vi allerede betaler, spænder vi endnu mere ben for en grøn omstilling, siger Ryan Andersen.

Grøn strøm, forsyningssikkerhed og stabile elpriser

Det er Energinet, der overordnet står for tilkoblingen af Energiø Bornholm til elinfrastrukturen. Her han man lavet en analyse på tilkoblingen af det bornholmske elnet, som i efteråret blev sendt til Klima, Energi- og Forsyningsministeriet.

Energinet vil ikke stille op til interview, men skriver til DR at Trefor El-net Østs omkostninger for tilkoblingen er taget med i de samfundsøkonomiske beregninger for projektet, og at man ikke kan oplyse, hvad Energinets omkostninger bliver ved tilkoblingen, da det stadig er til politisk behanding hos ministeren.

Der er dog fordele at hente for bornholmerne ved tilkoblingen skriver Energinet:

- Vores analyser viser, at det er teknisk muligt, og at det er en samfundsøkonomisk god idé (at lave tilkoblingen red.). Ud over en masse grøn strøm viser vores analyser også, at bornholmerne får en bedre forsyningssikkerhed og relativt stabile elpriser, hvis det lokale elnet bliver koblet til energiøen, lyder det i svaret.

Ingen bud i Nordsøen er et slag for Østersøen

Planerne om Energiø Bornholm tog dog et stort slag torsdag, da det kom frem, at ingen havde budt på tre planlagte havvindmølleparker i Nordsøen.

Projektet i Nordsøen skulle nemlig have været med til at finansiere Energiø Bornholm, der indtil videre har et statsligt støttebehov på 31,5 mia. kroner.

Klima, Energi - og Forsyningsminister Lars Aagaard siger i et skriftlig svar til DR:

- Danmark skal have mere havvind, og det ændrer torsdagens skuffende resultat ikke på. Resultaterne fra Nordsøparkerne betyder, at der desværre ikke som forventet er et bidrag herfra til finansieringen af Energiø Bornholm, og det må vi så sammen med aftalekredsen tage med i den videre proces.

Om bornholmernes udsigt til at skulle betale 200 mio. kroner for Energiøens strøm siger Lars Aagaard:

- Regeringen har de langsigtede briller på, når det kommer til udbygning af dansk havvind, men det er en postgang for tidligt at tale om, hvem der skal betale for en eventuel nettilslutning.