Bosætter-kritisk kampagne på vej til busser over hele landet

På Fyn er reklamen velkommen, hvis den overholder loven, siger et medlem af Fynbus' bestyrelse.

- Vores samvittighed er ren! Vi hverken køber produkter fra de israelske bosættelser eller investerer i bosættelsesindustrien, udtaler to kvinder i buskampagnen.

Det sjællandske trafikselskab Movia vil ikke bruge bussernes annonceplads på en kampagne, der opfordrer til boykot af varer fra israelske bosættelser på Vestbredden.

Men nu vil Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening, der står bag kampagnen, have den omdiskuterede annonce til at køre rundt på busser i Jylland, på Fyn og resten af Sjælland.

- Vi fremskynder den landsdækkende kampagne, siger Fatih El-Abed, der er formand for Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening.

- Og det gælder faktisk hele Rigsfællesskabet. Hvis vi kan komme til Thorshavn og Nuuk, så vil vi også gerne det, så vi udvider samtidig kampagnen markant, fortsætter han.

Kampagnen skulle have siddet på 35 busser i hovedstadsområdet, men blev fjernet torsdag, efter at Movia havde modtaget en række klager.

Efterfølgende mødtes Movia med den israelske ambassadør i Danmark, der havde kontaktet busselskabet i kølvandet på reklamen.

Ingen problemer med reklame på Fyn

Skulle Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening beslutte sig for at indrykke kampagnen på siderne af de fynske busser, er der ingen problemer i det - så længe kampagnen overholder loven.

Det fortæller Anders W. Berthelsen, der er medlem af Fynbus' bestyrelse og i øvrigt sidder i Odense Byråd for Socialdemokraterne.

- Vi havde jo et tilfælde med nogle brystoperationer, hvor vi diskuterede, at et privathospital bragte bare bryster på siderne af busserne. Der valgte vi at sige, at det er markedsføringsloven og lovgivningen i det hele taget, der bestemmer - og så blander vi os ikke yderligere, siger Anders W. Berthelsen.

Fynbus' bestyrelse er ligesom Movias politisk udpeget. Anders Berthelsen mener ikke, at det er politikernes opgave at sortere i annoncerne på busserne.

- Nu kommer der jo snart en valgkamp - og der kunne det jo også blive svært at sortere i de politiske udmeldinger, siger han.

Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening truer med at gå rettens vej

Selvom kampagnen skulle finde vej til busser andre steder i landet, betyder det ikke, at Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening har opgivet at få deres budskab ud i hovedstadsområdet.

- Om en halv time modtager Movia et brev fra os, hvor vi kort og kontant beder Movias ledelse om at tage et møde med os med henblik på at finde ud af, hvordan vores kampagne kan komme op at stå igen, siger Fatih El-Abed.

Formanden forstår ikke, hvordan Movia har kunnet tolke kampagnen som krænkende.

- Når man kritiserer Israels bosættelsespolitik, så er det på ingen måde en kritik af mine jødiske medborgere. Det her er ikke rettet mod jøder, det håber jeg, danskerne forstår, siger Fatih El-Abed.

Hvis ikke venskabsforeningen får held til at få sin kampagne tilbage på busssiderne hos Movia, så vil de gå rettens vej, fortæller formanden.

Facebook
Twitter