Bosniere siger tak for beskyttelse og omsorg: Mindesten indviet i Odense

Det er 25 år siden, at de bosniske flygtninge kom til Danmark.

Der er mange måder at sige tak på. Bosnierne i Danmark har valgt at gøre det med en særlig mindesten for at sige tak for den modtagelse og beskyttelse, de fik i 1993, da de kom som flygtninge til landet.

Det er Odense Kommune, der har modtaget stenen i anledning af 25 års jubilæet, og i dag blev det bosniske og danske flag så hevet af den omkring to meter høje og halvanden meter brede mindesten.

- Det her er vores takkegave for al den omsorg og beskyttelse, vi fik fra den danske befolkning og stat, siger Meho Selman, som er regionsrådspolitiker i Region Syddanmark og aktiv i det bosniske samfund.

Han flygtede til Danmark for 25 år siden og boede blandt andet i en flygtningelejr i Odense. Han husker, hvordan de helt små ting gjorde den nye tilværelse i Danmark nemmere.

- Det er hjælp til helt almindelig ting i vores hverdag, som jeg er taknemmelig for. Folk kom med tøj til os, hjalp os med at lære det danske sprog og fik os ind i det lokale samfund. Det betød rigtig meget, siger han.

Meho Selman flygtede fra Bosnien til Danmark for 25 år siden. Han er taknemmelig for den varme modtagelse, han har oplevet fra dag 1. (Foto: DR Nyheder)

Mindestenen er en såkaldt replika af en stecak, der er en middelalderlig gravsten og en vigtig del af den bosniske kulturarv. Den indeholder forskellige motiver og tekster blandt andet en mand med en løftet hånd som hilsen. Stenen symboliserer fred og venskab mellem Bosnien og Danmark.

Den er blevet placeret i Skt. Jørgens Park i centrum af Odense.

Se videoen fra arrangementet øverst i artiklen.

Facebook
Twitter