BR og Toys'R'Us: Gavekort fra december kan refunderes

Nye gavekort kan indløses til kontanter, men ældre gavekort og sparemærker kan være værdiløse.

Selskabet Top-Toy, der står bag BR og Toys "R" Us, er gået konkurs - til stor ærgrelse for de børn, der må vente i timelange køer for at bytte deres gaver.

OPDATERET klokken 19.06: Advokatfirmaet Kromann-Reumert, der er kurator, har tidligere oplyst til DR Nyheder, at kravet skal være indgivet inden nytår – de oplyser nu, at kravet stadig kan indgives efter årsskiftet.

Efter en længere tids kamp for overlevelse måtte den nordiske legetøjskæde Top-Toy, der driver BR og Toys'R'Us, i går kaste håndklædet i ringen.

Et skuffende julesalg var dråben, der fik bestyrelsen til at begære selskabet konkurs, og det betyder, at Top-Toys mere end 2.000 fuldtidsansatte medarbejdere i hele Norden har mistet jobbet, og at ledelsen af Top-Toy overtaget af et kuratel.

Hvis du har et gavekort til en af legetøjsbutikkerne, så kan der være mulighed for at få pengene refunderet - men det gælder ikke alle.

Top-Toy's pressetalsmand Lars Bo Kirk oplyser til DR Nyheder, at indehavere af gavekort, der er købt den 30. november eller senere, kan få refunderet beløbet kontant ved henvendelse til kuratorerne.

- Jeg kan bekræfte, at gavekort og samlemærker, der er købt i december, kan blive refunderet. Kunderne skal gå ind på Top-toy.com, hvor de kan finde instruktioner, siger Lars Bo Kirk til DR Nyheder.

Udover at få pengene tilbage kan gavekort købt i december også bruges til at købe legetøj for i en af de resterende 22 forretninger, der er åbne mellem jul og nytår.

Formentlig ikke mange penge tilbage

Hvis man har et gavekort, der er købt før den 30. november, er det mere usikkert, om man kan få pengene retur, selv om man gør sit krav gældende over for kurator.

Ifølge Forbrugerrådet Tænk er der en lille sandsynlighed for, at der vil være penge tilbage til almindelige kreditorer, fordi de danske skattemyndigheder samt kurator kommer først i køen, når der skal uddeles penge fra konkursboet. Det samme gælder kunder, der har samlet sparemærker i perioden før den 30. november 2018.

46-årige Lillian Grosman fra Frederiksberg i København, der er mor til seks-årige Joshua, er brændt inde med sparemærker til Fætter BR, som han har samlet på i årevis.

Seks-årige Joshua har samlet sparemærker til Fætter BR i årevis. Nogle af dem er med stor sandsynlighed værdiløse.

- Det er et mindre beløb, men det har en stor betydning for en dreng på seks år, som har samlet disse mærker i lang tid. Han var helt i sorg, da han stod og så nyheder i går, siger Lillian Grosman.

Utilfreds seksårig

Hendes søn griber da også telefonen undervejs i interviewet og slår sin holdning til sagen helt fast:

- Sig til kommunen, at BR skal åbne igen. Jeg har købt det meste af mit Lego der, lyder det fra sønnen Joshua på seks år.

BR, der blev grundlagt i Danmark i 1950, har haft 77 butikker i Danmark, hvoraf langt de fleste er lukket øjeblikkeligt, mens udvalgte butikker har sidste åbningsdag den 31. december 2018.

Derfor har mange børnefamilier fået travlt med at komme ned og bytte julegaver, mens der stadig er nogle varer tilbage på hylderne.

Top-Toy oplyser, at der formentlig vil blive afholdt et udsalg, der "er meget fordelagtigt for forbrugerne" i januar. Til den tid vil ingen af de gavekort, der allerede er købt af kunderne, kunne bruges.