Brækket ben fylder i centralt coronatal: Hver syvende er indlagt af andre grunde

En coronapatient med et brækket ben tæller også med i tallet over indlagte.

Grafik: : Emil Thorbjörnsson, DR (Foto: © (Grafik) Emil Thorbjörnsson)

Cirka hver syvende patient, der figurerer i statistikkerne over coronaindlagte, har slet ikke været indlagt på grund af corona.

Det viser tal fra landets fem regioner.

Det betyder eksempelvis, at en mand med et brækket ben, der bliver indlagt på hospitalet og her bliver testet positiv for corona, også er en del af det tal, som Statens Serum Institut dagligt offentliggør.

Tallet over indlagte patienter er ofte blevet fremhævet som en god rettesnor for alvoren af pandemien. For så snart antallet af smittede i Danmark stiger, vil det straks vise sig i antallet af indlagte.

Derfor er Lars Boje Mathiesen, sundhedsordfører for Nye Borgerlige, overrasket over tallet, fordi baggrunden for alle restriktionerne har været, at sundhedsvæsenet ifølge sundhedsministeren ikke skulle bryde sammen med for mange indlagte coronapatienter.

- Sundhedsministeren siger, at der skal være flere restriktioner, fordi folk bliver indlagt med corona. Nu viser det sig, at de er indlagt af andre årsager, og derfor kan man ikke konkludere som sundhedsminsteren, siger Lars Boje Mathiesen.

Han har længe undret sig over, om indlæggelsestallet for corona giver et præcist billede af virkeligheden. Det har han blandt andet gjort på Facebook. Derfor mener Lars Boje Mathiesen, at genåbningen, der blev sat på pause i efteråret på grund af stigende smitte, bør sættes i gang igen.

- Vi er ikke i nærheden af et belastet sundhedsvæsen, så derfor burde vi følge genåbningen, så længe vi skærmer de svage mennesker. Vi skal ikke lave restriktioner, der ikke kan forsvares via fakta, siger han.

De seneste tal fra Statens Serum Institut viser, at 137 patienter er indlagt med eller på grund af corona på landets hospitaler.

Det tal var højst 1. april med 535 indlagte.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) ønsker ikke at forholde sig til tallene, men henviser til Statens Serum Institut.

Træk lidt af alvoren ud af corona

Ifølge Tyra Grove Krause, overlæge og afdelingschef på Statens Serum Institut, kan det give god mening at tælle begge typer patienter med i samme kategori.

- Hvis man skal sige noget om belastningen af covid-19 på sundhedsvæsenet, så kan det godt være okay at tælle dem med, fordi de optager en isolationsplads, der kræver nogle ekstra ressourcer, siger hun.

Tyra Grove Krause understreger, at der selv hos en patient med et simpelt brækket ben og corona godt kan gemme sig alvor knyttet til virussen.

- En ældre dame, der bliver indlagt med et brækket ben kan skyldes, at hun var dårlig af covid-19.

Men kan man trække 15 procent af alvoren ud af epidemien?

- Det kan du godt sige, hvis du kun kigger på indlagte. Derfor ser vi også på antallet af patienter på intensiv, for hvis patienterne ligger på intensiv med en covid-19-diagnose og måske endda i respirator, må vi formode, at det skyldes covid-19, siger Tyra Grove Krause.

I dag er 19 coronapatienter indlagt på intensivafdelingerne mod 153 intensivpatienter 2. april, hvor tallet var på sit højeste.

Forværring af kronisk sygdom

Region Hovedstaden har haft flest indlagte med corona.

Onsdag 21. oktober var der eksempelvis 49 indlagte coronapatienter i hele regionen. Af dem var seks patienter indlagt med andre sygdomme, men altså testet positiv under indlæggelsen.

Samme dag havde Hvidovre Hospital indlagt 12 coronapatienter, og to af dem var ikke indlagt med corona som den primære årsag, forklarer Jakob Hendel, vicedirektør på Hvidovre Hospital.

- Det kunne være, at en patient, der er i hjemmeisolation på grund af corona, falder og brækker benet og bliver indlagt. Eller det kan være en patient, der får en forværring af sin kroniske sygdom og bliver indlagt, men tilfældigvis er smittet med corona, men hvor virussen ikke er den primære årsag til indlæggelsen, siger Jakob Hendel.

Patienterne, der er indlagt på grund af noget andet end corona, ligger ikke sammen med de andre coronaindlagte, fordi de bliver behandlet for deres vigtigste sygdom.

Så hvis man har et brækket ben og har corona, så ligger man i isolation på en ortopædkirurgisk afdeling.

Jakob Hendel mener dog ikke, at corona er mindre alvorligt, fordi 15 procent er indlagt af andre grunde.

- Dels belaster patienterne sundhedssystemet lige så meget som de andre coronaindlagte, fordi de ligger i isolation, og vi skal bruge værnemidler. Dels kan corona være en medvirkende årsag til, hvor syge de er, siger Jakob Hendel.

Kun et coronadødsfald af anden årsag

Mens tallene for indlagte coronapatienter viser, at cirka hver syvende ikke er indlagt på grund af corona, er tallet for coronadødsfald anderledes mindre.

I et notat 30. april i år undersøgte Staten Serum Institut dødeligheden under corona-pandemien ved at kigge nærmere på dødsårsagerne for de første 277 personer i Danmark, som er døde enten af eller med covid-19.

Kun én af de 277 patienter viste sig at være oplagt død af anden årsag.