Brandchefer advarer mod fare ved elbiler

Der er fare for eksplosion ved nogle batterier til elbiler, og især i almindelige biler, der er bygget op. Det skriver brandchefernes blad.

Batterier i elbiler kan eksplodere, og brande i elbiler er svære at slukker, skriver brandchefernes blad. (Foto: DR Update)

Ifølge DFDS opstod dagens brand på færgen Pearl of Scandinavia i en elbil, og netop faren ved elbiler advarer de kommunale beredskabschefers blad 'Brandvæsen' om.

Der er fare for eksplosion ved nogle batterier, og især almindelige biler, der er bygget om til el, kan være farlige.

Bladet advarer om såkaldte kemiske brande i batterierne, som kan være umulige at slukke, fordi den kemiske varmeproces fortsætter uafhængig af ilt-tilførsel udefra.

600 grader varme

Hvis der er tale om en ombygget elbil kan brand- og redningsfolk ikke umiddelbart se, hvor batterierne sidder, hvor mange der er, eller om der er tale om en elbil.

Med elbilerne får brandfolkene en helt ny udfordring, fordi arbejdstemperaturen i batterierne kan komme op over 600 grader, skriver bladet.

Også de høje spændingsforskelle er en særlig udfordring for redningsfolkene, som kræver mere uddannelse.

Kan klippe i højspændingskabler

Hvis en elbil er involveret i en trafikulykke, og personer er fastklemt, skal redningsfolkene for eksempel vide, hvor de kan klippe bilen op uden risiko for at klippe højspændingskabler over.

Som en hovedregel skal man benytte kraftige gummihandsker og isoleret værktøj ved frigørelse fra hybrid- og elbiler, og så bør man som det første afmontere batterierne.

Facebook
Twitter