Brandekspert om Notre Dame: Tager år at genopbygge

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, har lovet at genopbygge domkirken.

Et vartegn for Frankrig, Notre Dame-katedralen, der har 13 millioner besøgende om året, brød i flammer i går aftes. (Foto: FABIEN BARRAU © Scanpix)

Notre Dame-katedralens spir og tag er gået tabt i flammerne i den voldsomme brand, der brød ud i den over 800 år gamle domkirke i Paris i aftes.

Og selvom branden er under kontrol, og fundamentet og to af tårnene stadig står tilbage, går der lang tid, før der kan blive ringet med klokkerne igen.

- Det tager meget lang tid – måske år – før man får bygget kirken op igen, da den ser ud til at være omfattende skadet. I hvert fald kirkebygningen, siger operativ chef i Beredskabsstyrelsen, Lars Høg.

Træk i pilene for at se kirken før og under branden. (Foto: Colourbox © (c) Colourbox / Foto: Scanpix © (c) Scanpix)

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, har lovet at genopbygge kirken, og det gør FN-organisationen Unesco også, som kalder den 'uvurderlig kulturarv'.

Men først og fremmest skal det franske brandvæsen have styr på ilden, og de kommer til at være i gang, flere dage efter de sidste flammer kvæles, forklarer Lars Høg.

- Der skal holdes brandvagt i tilfælde af, at det blusser op igen på grund af blæst eller lignende. Der kan gå flere dage, før det begynder at køle af, og så skal man have folk til at vurdere, om murene skal afstives, før der kan sendes folk ind.

Står over for kæmpe opgave

Bygningen er cirka 130 meter lang, 48 meter bred og 35 meter høj. Den store bygning gør, at det bliver et meget stort arbejde at genopføre tagkonstruktionen. Det vurderer Ib Bertelsen, der er master i brandsikkerhed og direktør for Dansk Brand og Sikringsteknisk Institut.

- Det er ikke den nemmeste opgave, de står overfor.

Træk i pilene for at se kirken før og efter branden. (Foto: Colourbox © (c) Colourbox / Foto: Scanpix © (arkivfoto) Scanpix)

Han forklarer, at kirkens tagkonstruktioner i træ har givet god næring til branden, og at det også har besværliggjort arbejdet for beredskabet.

- Det er et kolossalt tagrum, der er over sådan en kirke med vanskeligt tilgængelige adgangsveje, og hvis der så samtidig er røg, så er det et svært sted at begynde at sætte folk ind.

Opførelsen af Notre Dame-katedralen blev påbegyndt i 1163, og opførelsen tog næsten 200 år. Kirkens alder gør den mere skrøbelig og kræver yderligere forsigtighed, når der skal arbejdes på den.

- Det er en 800 år gammel kirke, så der er mange ting, man ikke ved, hvordan reagerer, når det har været så varmt. Derfor er man nødt til at gå forsigtigt til værks, siger Lars Høg.

Brandslukningsfly udgør fare

Her til morgen er branden kommet under kontrol. Det har taget 400 brandmænd mange timer, og det kirkens størrelse, der gør det svært at komme ind til ilden.

- Der er langt ind, fra hvor brandmændende står til der, hvor vandet skal ind - i midten af rummet, hvor det brænder, siger Lars Høg.

Og hvis nogen har undret sig over, hvorfor man ikke forsøgte at slukke branden ved at kaste store mængder vand ned med fly, så er der en god forklaring på det, siger eksperten i brandsikkerhed.

- Hvis de kommer med brandslukningsfly og smider mellem seks og otte ton vand, så er de simpelthen bange for, at bygningen, stilladser og de mure, der har været udsat for den meget stærke varme, braser sammen.

  • Brandmænd i gang med at slukke branden tidligt i morges. Kirkens størrelse gør det svært at nå ind til flammerne. (Foto: Stephane De Sakutin © Scanpix)
  • Der er blevet taget lifte i brug for at nå op i højderne. (Foto: Zakaria Abdelkafi © Scanpix)
1 / 2
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk