Brandfolk lærer landmænd at undgå naturbrande

Brandfolk havde rekordtravlt sidste år med over 2.000 naturbrande, og mange skyldtes landbrugsmaskiner

En del natur- og markbrande kan ifølge brandfolk undgås, hvis landmænd er påpasselige. (Arkivfoto) (Foto: Henning Bagger /Scanpix © Ritzau Scanpix)

Sidste år rykkede danske brandfolk ud til 2.000 naturbrande i juli og august, og ofte var store høstmaskiner og tørre marker årsagen.

Derfor har Danske Beredskaber, brancheforening for danske brandvæsener, og Landbrug & Fødevarer, landmændenes interesseorganisation, indgået et samarbejde.

- Det er en ekstrem situation, når man midt i den tørreste periode kører store, tunge maskiner ud på et helt tørt areal. Så selv om man har gode intentioner om at undgå de her brande, så er det godt at have nogle gode råd ved hånden, siger Bjarne Nigaard, sekretariatschef i Danske Beredskaber.

App viser præcis lokation

Samarbejdet skal ud over at udbrede gode råd til landmændene om, hvordan de undgår at starte brande i naturen, også give gode råd til, hvordan de skal gebærde sig, hvis det går galt.

- Man bør have vand tæt ved, og så anbefaler vi, at landmænd henter app'en "112" til deres telefoner, siger Bjarne Nigaard.

Via appen kan landmanden nemlig hurtigt kalde 1-1-2, men vigtigst af alt får brandvæsenet den eksakte lokation via gps.

- Når vi modtager et nødopkald fra en markbrand, så kan det være svært for den, der ringer, at forklare præcis, hvor han befinder sig, siger han.

/ritzau/

Facebook
Twitter