Brandfolk og soldater melder sig til at tage imod restvacciner: 'Vi kan uden problemer komme med kort varsel'

Kasserede doser med covid-vaccine vækker opsigt blandt frontpersonale.

I stedet for at smide covid-vacciner ud, bør regionerne give dem til brandfolk og andre i det nationale beredskab, der kan komme med kort varsel, siger brancheorganisationer (Arkiv) (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Giv vaccinerne til os, i stedet for at smide dem i skraldespanden. Vi kan stå klar med et øjebliks varsel.

Sådan lyder opfordringen fra dele af landets beredskab, efter det har været fremme, at regioner i visse tilfælde har svært ved at finde nok borgere, der kan få overskydende vaccinedoser i armen med kort varsel.

Både de kommunale beredskaber samt soldaternes fagforbund opfordrer regionerne til at gribe knoglen i stedet for at åbne skraldespanden næste gang.

- Vi kan uden problemer komme med kort varsel. Det gør vi allerede nu, når vi skal testes, siger Keld Rasmussen, formand for Brandfolkenes Organisation.

- Vi har kolleger, der har fået gener med tørre slimhinder og som får næseblod, fordi de skal testes før hver vagt. Derfor vil det give meget god mening, hvis man udvidede listerne til eksempelvis brandfolk og personale i beredskabet.

Han får opbakning fra soldaternes fagforening, HKKF.

- Hvis vores medlemmer er på arbejde, så kan det sagtens lade sig gøre med kort varsel at sende en gruppe hen til nærmeste vaccinationscenter. Drejer det sig om mange overskydende vacciner, så ville man ret hurtigt kunne lave noget med de enheder, der alligevel forbereder sig på at skulle udsendes, siger forbundsformand Tom Block.

Måtte smide vacciner ud

Både i Region Syddanmark og Region Hovedstaden er der eksempler på, at vaccinationscentre har måttet smide covid 19-vacciner ud, fordi der er udfordringer med de såkaldte akutlister.

Sagen er, at corona-vaccinerne har begrænset holdbarhed, når de først er åbnet. Derfor skal de stikkes i armen på borgere, før det er for sent. Hvis regionernes vaccinationscentre har doser i overskud, men ingen arme at stikke dem i, skal de ringe borgere ind fra akutlisterne.

Det er fortrinsvis ældre eller sårbare målgrupper, der nu står på akutlisterne. I hvert fald har det i flere tilfælde vist sig vanskeligt med kort varsel at tilkalde borgere til de overskydende doser.

Blandt andet derfor måtte Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg i sidste uge kassere 31 doser. I Region Hovedstaden har stikprøver vist, at der på regionens seks vaccinecentre dagligt gik mellem én og fem doser tabt.

Det betød, at betjente fra den politistation, der lå over for vaccinationscentret i Hillerød, har fået tilbudt overskydende vacciner.

En praksis, som politidirektøren i Nordsjællands Politi nu har sat en stopper for, hvilket mødte stor undren fra Region Hovedstadens sundhedsudvalgsformand.

- Alternativet til skraldespanden er at give dem til politiet eller andre, så jeg synes, det er lidt mærkeligt, at man går mere op i signalværdien end folkesundheden, siger Christoffer Buster Reinhardt (K).

Hør Christoffer Buster Reinhardt her:

Udvalgsformanden får opbakning fra Hærens konstabler i fagforeningen HKKF.

- Vi har masser af folk, der er med i frontlinjen på den ene eller anden måde, der står længere nede på listerne. Jeg kan ikke se et problem i, hvis man giver overskydende vacciner til dem, siger Tom Block.

Hjemmelavet liste lukker huller

I Region Midtjylland har man ikke oplevet at måtte smide overskydende vacciner i skraldespanden. Det fortæller regionsrådsformand Anders Kühnau.

- Vi oplever, at akutlisterne hos os indtil videre virker. Men vi tester også en håndholdt liste, hvor udvalgte borgere kan komme på en slags reserveliste, siger Anders Kühnau (S).

Hos Region Sjælland har man i samarbejde med kommunerne udviklet en løsning, der sikrer, at restvacciner ikke går til spilde.

- Vi har udviklet sådan nogle håndholdte lister, hvor vi har en aftale om, at er der restvacciner, så kontakter vi kommunen, og så kontakter kommunen det frontpersonale, der kunne være interesseret i at stå nede i vores vaccinationscenter inden for en halv time, siger Trine Holgersen, direktør for Det Nære Sundhedsvæsen i Region Sjælland.

Region Hovedstaden oplyser søndag, at man nu har besluttet, at eventuelle overskydende vacciner skal fragtes til hospitalernes akutklinikker.

- Lørdag vaccinerede vi 6.907 borgere i Region Hovedstaden. Der var 20 vacciner i overskud, som blev fordelt til hospitalerne, hvor patienter og personale i målgrupperne fik dem. Ingen vacciner gik til spilde, skriver regionen på Twitter.

08.03: Det fremgik tidligere af artiklen, at Brandfolkenes Organisation organiserer de fleste kommunale redningsberedskaber i Danmark. Det er ikke korrekt. De fleste er retteligt repræsenteret af FOA. DR beklager fejlen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk