Brandfolk skriver åbent brev til ministre efter nytårsangreb

20 tilfælde af overlagte angreb mod brandfolk, får nu beredskabsledere til at kræve politisk handling.

Brandvæsenet i gang med at slukke en containerbrand i Viby ved Aarhus nytårsnat. I Østjylland var der syv tilfælde af beskydning af brandfolk, mens de var på arbejde. (Foto: Per Øxenholt © Scanpix)

Brandfolk kræver politisk handling, efter at der på årets sidste dag var 20 tilfælde af overlagte angreb mod brandvæsenets medarbejdere under og efter udrykninger.

Derfor har de tre største aktører indenfor det danske beredskab sendt et åbent brev til tre ministre og politikere i tre folketingsudvalg, hvor de efterspørger om hjælp til, at de ikke oplever angreb mod deres medarbejdere igen.

- Det er en alvorlig situation. Både fordi det udsætter vores brandfolk for fare, og fordi det også potentielt udsætter brand- og redningsindsatser, da et område måske forinden vores indsats skal sikres af politiet, lyder det i brevet, der er stillet til forsvarsministeren, justitsministeren og socialministeren.

Blandt medunderskriverne er Danske Beredskaber, der 2. januar via en rundringning til de 24 forskellige beredskabsenheder havde opgjort, at der havde været mindst 20 tilfælde af angreb mod brandfolk.

Her kunne de forskellige beredskabsenheder berette om alt fra direkte beskydning med raketter mod brandfolk i arbejde til stenkast mod brandbiler på vej til eller væk fra en udrykning.

- Jeg synes, at det er en fuldstændig vanvittig adfærd over for mennesker, der vel at mærke er i gang med at gøre en positiv forskel. Det efterlader mig faktisk målløs, sagde Bjarne Nigaard, der er sekretariatschef i Dansk Beredskaber, i forbindelse med rundringningen.

Kræver en fælles indsats

I en pressemeddelelse, der er sendt ud i forbindelse med brevet, peger de tre aktører på, at problemet ikke er noget, der bliver løst i et snuptag.

De mener blandt andet, at det er et tilbageskridt, at projektet "Brandkadetter i Danmark" ikke længere kan fortsætte. Projektet har haft til formål at uddanne unge i udsatte unge inden for brandslukning, men finansieringen er ophørt, og de tre aktører kan ikke finansiere det på egen hånd.

- Det her bliver naturligvis ikke løst med et snuptag. Det kommer til at kræve fælles indsats fra mange involverede. Men vi mener vi kan bidrage med noget af løsningen, for vi har faktisk gode erfaringer fra de steder, hvor vores projekt ”brandkadetter i Danmark” har kørt, siger Jarl Vagn Hansen, der er formand for Danske Beredskaber, og fortsætter:

- Både samfundet og de unge mennesker vinder på det her. Og jeg håber det kan imødegå sådan nogle ting, som at der bliver skudt nytårskrudt efter os.

De tre aktører slår fast i brevet til politikerne, at de vil stille alle deres ressourcer til rådighed, hvis politikerne vil sikre den fortsætte finansiering af projektet, der har kørt de seneste fire år.

- Vi stiller os meget gerne til rådighed med arbejdskraft, viden og ressourcer til at støtte op om de tiltag, der kan være med til at skabe sikkerhed for vores mandskab og dermed gode arbejdsmuligheder og en sikker, hurtig indsats - til glæde for alle. I det omfang, vi har mulighed for det, har vi allerede i dag overvejelser om at fortsætte arbejdet med at inddrage unge og være proaktive

20 SAGER NYTÅRSAFTEN

  • Slagelse Brand & Redning 2

  • Hovedstadens Beredskab 7

  • Østsjællands Beredskab 2

  • Midtjysk Brand og Redning 1

  • Østjyllands Brandvæsen 7

  • Beredskab Øst 1

  • Kilde: Danske Beredskaber