Brandmand fra ny DR-serie: Jeg har oplevet de mest forfærdelige ting

En god brandmand må aldrig blive berørt, når det hele brænder på, siger Søren Hopff fra DR’s nye dokumentarserie "Brandmænd - skulder ved skulder".

Hvis man vil være en god brandmand, skal man kunne slå alle følelserne fra, når man står ved et brændende hus, eller skal hjælpe en fastklemt bilist ud af en sammenkrøllet bil.

Og man må aldrig begynde at tænke "hvad nu, hvis jeg kender personen, der skal reddes?". Gør man det, bliver det først farligt.

Det fortæller Søren Hopff, daglig leder af Falck i Taastrup og en af de medvirkende i DR’s nye dokumentarserie "Brandmænd - skulder ved skulder", hvor man følger en række brandmænd rundt om i landet.

Det godt virke som om, brandmænd er nogle kolde skiderikker, der bare står og venter uden at gøre noget. Men det handler om, at vi skal skaffe os overblik

Søren Hopff, daglig leder på Falck i Taastrup

- Hvis jeg lader mig styre af mine følelser, er der en risiko for, at jeg ikke får løst opgaven korrekt. Jeg skal være professionel, når der sker noget akut, for ellers kan jeg ikke danne mig overblik over, hvad der skal gøres, siger Søren Hopff, der har arbejdet som brandmand i 13 år.

- Derfor kan det godt virke som om, brandmænd er nogle kolde skiderikker, der bare står og venter uden at gøre noget. Men det handler om, at vi skal skaffe os overblik. Og vi kan simpelthen ikke tillade os at lade os påvirke af ulykkerne, når vi står midt i dem.

Hvis det en dag skulle ske, at det var et familiemedlem, der skulle reddes, så vil Søren Hopff hellere have chokket ude på stedet.

- Jeg ville blive ædt op indeni af bekymringer, hvis jeg skulle gå med den frygt hele tiden.

Sådan ser det ud, når alarmen går:

Klik på play

20 virkelig voldsomme hændelser

Det var først og fremmest spændingen, der fik 35-årige Søren Hopff til at blive brandmand i 2003.

- Det, at man kan komme ud i akutte situationer og hjælpe mennesker i nød. At man er den, der er roen i al kaoset, fortæller han.

Han har oplevet en del voldsomme ting i de år. Heriblandt det biluheld på Køge Bugt-motorvejen syd for København, som man ser i første afsnit af serien.

Det har da også taget ham tid at lære at slå følelserne fra.

Ud af de næsten 2.000 udrykninger, jeg har kørt, har oplevet omkring 20 virkelig voldsomme hændelser. Første gang bliver man ramt hårdere, end hvis man er en gammel hund som mig

SØREN HOPFF, DAGLIG LEDER PÅ FALCK I TAASTRUP

- Ud af de næsten 2.000 udrykninger, jeg har kørt, har jeg oplevet omkring 20 virkelig voldsomme hændelser. Første gang bliver man ramt hårdere, end hvis man er en gammel hund som mig, siger Søren Hopff og fortsætter:

- Jeg har oplevet de mest forfærdelige ting, og jeg har en hel Vietnamkrig inde i hovedet. Selv små ulykker kan have en voldsom effekt, og jeg kommer aldrig til at glemme de ting, jeg har set og oplevet. De vil altid ligge i hukommelsen, og de dukker også op engang imellem. Men jeg har lært at bearbejde dem.

Det er bare et arbejde

Det sker først og fremmest sammen med kollegaerne på brandstationen.

- Vi er meget tætte, og vi bruger hinanden meget. Vi bruger ofte humor til at bearbejde hændelser, og hvis folk vidste, hvad vi talte om, ville de nok blive forargede og korse sig. Men det sker i lukkede fora, og det har intet at gøre med, at vi er følelsesforladte. Humor er bare en godt, når man skal tale tingene igennem, understreger Søren Hopff.

Klik på play

Derudover bruger han også sin kæreste, når han skal bearbejde oplevelser. Og hvis det er ekstra tungt, har han adgang til professionel psykologhjælp.

Selvom det ender med, at en person omkommer, så er det jo ikke ensbetydende med, at vi som brandmænd har gjort det dårligt. Vi kan godt have løst opgaven til et 12-tal, selvom folk bliver slået ihjel

SØREN HOPFF, DAGLIG LEDER PÅ FALCK I TAASTRUP

- Men grundlæggende kræver det en stærk psyke at være brandmand. Dem, der knækker, er ofte folk, som ikke har så meget erfaring, siger han og fortsætter:

- Jeg ved, at jeg ikke kan redde hele verden, og de døde kan jeg ikke gøre noget for. Derudover er det ikke min skyld, at folk er kommet galt afsted. Jeg giver dem i det mindste en chance til, og det kan jeg leve højt på.

Derudover må man ikke glemme, at det at være brandmand også bare er et arbejde, påpeger Søren Hopff.

- Selvom det ender med, at en person omkommer, så er det jo ikke ensbetydende med, at vi som brandmænd har gjort det dårligt. Vi kan godt have løst opgaven til et 12-tal, selvom folk bliver slået ihjel. Sådan er det at være brandmand.