Brandoverfald på hjemløs: Politiet er stadig på bar bund

Sidste uge satte ukendte gerningsmænd ild til en sovende hjemløs ved Skodsborg Station.

Hjemløse kan bortvises fra en kommune, hvis de er i en lejr, der kan virke utrygsskabende for borgerne. (Foto: Sofie Mathiassen © Scanpix)

En Hus Forbi-sælger fik noget af et chok, da han natten til mandag i sidste uge vågnede med ild i fodenden af sin sovepose.

Den 55-årige mand så eller hørte ikke nogen omkring sig lige efter hændelsen, men sagen kan alligevel betragtes som en voldssag på nuværende tidspunkt, vurderer Nordsjællands Politi.

- Det er en meget alvorlig sag. Vi har sendt den brændte sovepose til teknisk afdeling, så vi kan finde ud af, om der har været påført brændbare væsker, fortæller Henrik Gunst, leder ved afdelingen for personfarlig kriminalitet ved Nordsjællands Politi.

Politiet afventer lige nu resultaterne fra de tekniske undersøgelser, men ifølge politikommissæren skal der en del til, hvis en sovepose skal gå i brand af sig selv.

Den hjemløse Hus Forbi-sælger havde lagt sig til at sove under halvtaget på den vestlige side af Skodsborg Station. Og her er der ikke videoovervågning. Men Politiet undersøger fortsat de andre sider af stationen, fortæller Henrik Gunst.

- Sagen er kompliceret, fordi det skete klokken tre om natten, hvor der ikke er et øje eller kører nogle tog.

Stigende vold blandt hjemløse

Inden for de hjemløses miljø har man en oplevelse af, at de hjemløse i stigende grad føler sig udsatte.

- Det er sværere og hårdere at være hjemløs nu. Mit indtryk er, at det især er blevet farligt og utrygt for dem at leve på gaden, efter den nye lovgivning er trådt i kraft. De sover alene, og det er især her, at overfaldene foregår, fortæller Bo-Lennart Heide-Jochimsen, gadeplanschef og gadeplansmedarbejder hos organisationen Projekt Udenfor, der arbejder for at fremme hjemløses vilkår.

I juli 2018 udvidede regeringen det såkaldte zoneforbud, som betød, at de hjemløse nu kan bortvises fra en kommune, hvis de danner lejr, der kan gøre folk i området utrygge.

- De hjemløse har i mange år fulgt vores råd om at sove sammen eller placere sig i offentlige rum, hvor der er lys. Men det kan de ikke længere. Nu sover flere af dem alene i fugtige kældre eller mørke hjørner af Fælledparken, hvor ingen kan finde dem, fortæller gadeplansarbejderen.

Sagen på Skodsborg Station er dog af særlig grov karakter og ikke noget, de generelt hører om hos Projekt Udenfor.

Facebook
Twitter