Brandvæsenet dropper nye radioer

Københavns Brandvæsen har afsløret livsfarlige brister ved det nye radiosystem, som ellers skulle sikre, at politi, brandvæsen og ambulance-folk kan kommunikere på et skadested. Ved en øvelse måtte mobiltelefonen i brug i stedet.

Det var blandt andet den store terrorøvelse i København i marts, der afslørede de store brister i radiosystemet. (Foto: Filip Soos © DR)

Brandfolk og ambulancereddere i København har så dårlige erfaringer med nye radioer, at brandfolkene har besluttet at tage deres gamle radioer i brug igen.

Københavns Brandvæsen har de senste seks uger forsøgt at bruge de nye Tetra-radioer som skadesstedsradioer - det vil sige når flere brandfolk eller ambulancereddere arbejder på samme ulykke og skal tale sammen.

Måtte tage mobilen i brug

Men radioerne duer ikke til den form for kommunikation. Ved en stor terror-øvelse den 21. marts, hvor en selvmordsterrorist sprængte en fyldt bus i luften på Østerbro i København, blev svagheden i brandvæsenets nye Tetra-radioer for alvor afsløret.

- Ambulancelederen kunne ikke komme i kontakt med ambulancerne på sin radio. Han kunne simpelthen ikke kalde dem frem til skadestedet, så han måtte bruge sin mobiltelefon. Derfor gik der en time og 20 minutter, før den første patient blev kørt på hospitalet, siger Martin Winkel, der er sikkerhedsrepræsentant i ambulancetjenesten hos Københavns Brandvæsen, til B.T.

Problemerne er blandt andet opkald, der ikke går igennem, kanaler der bliver blokeret, og radioer går "i hyl", hvis de er tæt på hinanden.

Hos Gentofte Brandvæsen har man også afprøver Tetra-systemet. Her kostede en teknisk fejl den 22. april en 79-årig mand livet, fordi ambulancen kom alt for sent til hjertestop.

Ambulancen fik først en forkert adresse, men kunne ikke omdirigeres på grund af fejl i radiokommunikationen.

Nyt system i hele landet

Tetra-radioerne skal i de kommende år tages i brug i hele landet af brandfolk, ambulancer, politi og forsvar. Det er et system til en værdi af 2,5 milliarder kroner, som er sendt i udbud af Økonomistyrelsen, og udbudsrunden slutter først klokken 12 i dag.

Tetra-radionettet er altså endnu ikke i funktion, og forsøget i København er på brandvæsnets eget initiativ.

To firmaer er blevet bedt om at byde på Tetra-systemet. Det er Motorola og et konsortium bestående af flere forskellige aktører, blandt andre Saab og Mærsk.

Facebook
Twitter