Brasiliansk corona-mutation registreret på Færøerne: Kan muligvis smitte folk, der har været syge

Hvis den kommer til Danmark, bliver det nok ikke fra Færøerne, siger ekspert.

Den brasilianske corona-mutation har ramt Rigsfællesskabet (Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix) (Foto: © Niels Christian Vilmann, Scanpix)

Mens vi i Danmark på et trist grundlag har hørt meget om den sydafrikanske og den britiske mutation af coronavirus, så har vi indtil videre være forskånet for den såkaldte brasilianske mutation - P1.

Det er vi heldigvis stadig, men for en uge siden rykkede mutationen alligevel ind i Rigsfællesskabet, da man på Færøerne registrerede det første tilfælde af P1.

- Vi kan bekræfte, at vi på Færøerne har et tilfælde af den ’brasilianske variant’. Personen blev testet negativ ved indrejsen men havde en positive test på 6. dagen. Der er foretaget smitteopsporing, og der er i den forbindelse ikke identificeret yderligere tilfælde i relation til den smittede, lyder det fra landslæge Lars Fodgaard Møller i en skriftlig kommentar.

Han ønsker ikke at svare på yderligere spørgsmål fra DR Nyheder, men siger til færøsk radio, at der er tale om en færing, der har været i Brasilien.

Selvom varianten måske endnu er relativt ukendt i Danmark, så har virus-mutationen blandt andet ramt hårdt i millionbyen Manaus ved Amazonas i Brasilien. Her blevet en meget stor andel af befolkningen smittet i foråret, men nu raser epidemien igen. Forskningsresultater viser tegn på, at man muligvis kan blive smittet med P1, selvom man har haft sygdommen før.

Ekspert bekymret, men savner data

Og selvom der fortsat er flere ubekendte ved mutationen, så er der alt mulig grund til at tage den seriøst, siger professor MSO Mads Albertsen, der står i spidsen for en forskergruppe, der blandt følger P1-mutationen.

- Den er formentlig mere smitsom, og så har den denne her nedsatte følsomhed overfor antistoffer, der kan drille vores vacciner, fortæller Mads Albertsen.

I Manaus er dødtallene så voldsomme, at massegrave må tages i brug. (Photo by MARCIO JAMES / AFP) (Foto: © MARCIO JAMES, Scanpix)

Derfor er det i den grad værd at hæfte sig ved, at man i Manaus er blevet ramt af corona-epidemier to gange.

- Der er studier, der peger på, at der var en meget stor del smittede i Manaus, der jo altså så er blevet ramt af corona igen. Det lyder bekymrende, men vi skal lige vente på noget stærkere data. Indtil da vil jeg ikke lægge hovedet på blokken.

Ingen rejsevejledning: Færøerne er en del af Danmark

Med indrejseforbuddet fra Dubai i frisk erindring, er det også nærliggende at spørge de danske myndigheder, om man vil - og overhovedet kan - reagere på fundet af den nye mutation i Færøerne.

I Udenrigsministeriet henviser man til, at det jo ikke er muligt at lave rejsevejledninger for Rigsfællesskabet, da det er en del af Danmark.

- Færøerne er en del af Kongeriget Danmark, og Udenrigsministeriet har derfor ikke en rejsevejledning for Færøerne. Det betyder også, at reglerne for indrejse til Danmark også gælder Færøerne, lyder det på ministeriets hjemmeside.

Transportministeriet har ikke svaret på DR's spørgsmål om, hvorvidt fundet af den brasilianske mutation har givet anledning til at overveje indrejserestriktioner fra Færøerne til Danmark, og om det overhovedet er muligt at lave internt i Rigsfællesskabet.

Frygt ikke Færøerne

I følge Mads Albertsen er der dog heller ingen grund til at fokusere alt for meget på mutationen, der nu er fundet i Færøerne.

- Den er garanteret i en masse andre lande, de kigger bare ikke efter den.

- Jeg er mere nervøs for alle de andre lande, der ikke har fundet den endnu, end jeg er for Færøerne. Hvis vi kigger på lande som Tyskland, Sverige og Frankrig, så sekventerer de slet ikke i en grad, hvor man vil finde den, siger han og understreger samtidigt, at den Brasilianske mutation ikke er den mutation, vi skal bekymre os om lige nu.

- Lige nu er det den britiske mutation, der skal få advarselslamperne til at blinke.